Reseportalen.nu

Jerusalems historia

Jerusalems historia är spännande och färgrik och det här är en stad som folk från hela världen är medvetna om. Då man besöker Jerusalem så kan man röra vid historiens vingslag eftersom ruiner och arkeologiska utgrävningar vittnar om det som varit. Det är just detta som gör det så intressant att lära sig mer om Jerusalems historia för att sedan besöka de platser man läser och hör om.

Jerusalem i bibeln

Jerusalem nämns första gången i bibeln under patriarkernas tidsperiod. Kund David utropar då Jerusalem till Israels huvudstad och från denna tidspunkt blev platsen även känd som Sion. Det var Kung Davids son, Salomon, som byggde det första templet som stod där Klagomuren och Al Aksa moskén ligger idag. Detta första tempel förstördes av Babylonierna omkring 516 BC. Efter detta byggdes det andra templet. Det andra templet lades i ruiner av Grekerna efter det att Alexander den Store intagit Jerusalem.

Rom i Jerusalem

Kung Herodes renoverade templet som förstördes av grekerna. Jerusalems invånare försökte göra motstånd och revolterade mot det romerska styret men detta misslyckades. Det hela slutade med att det andra templet totalförstördes och att många av judarna lämnade Jerusalem. 60 år efter detta år 135 CE så leder Bar Kokhba en ny revolt för att försöka frige Jerusalem, men detta misslyckas också. Efter detta så byter romarna namn på Jerusalem till Aelia Capitolina och de fördriver stadens judiska befolkning. Nu blir staden ett av Roms högkvarter för avgudadyrkan, och den romerska härskaren Hadrian anlade ett tempel för gudinnan Venus som under den Bysantiska perioden blev till en kyrka

Muslimernas intåg

Under medeletiden så intas Jerusalem av Mellanösterns nya religion, Islam. Även om Koranen inte nämner Jerusalem så finns det en muslimsk tradition som säger att profeten Muhammed ska ha stigit till himlen från en sten på tempelberget. Då araberna intog Jerusalem så sopade de rent på tempelberget och byggde det som kallas för Dome of the Rock omkring den sten som den muntliga traditionen talar om. Under den tid som muslimerna regerade i Jerusalem så hade staden inte samma signifikans som till exempel Damaskus, Bagdad och Cairo. Det är också intressant att notera att det arabiska namnet för Jerusalem, Bayt al-Muqaddas är samma sak rent lingvistiskt som det Hebreiska namnet för templet, Beit Ha-Mikdash.

Korstågen och tiden som följde

Under korstågen så intogs Jerusalem av blodtörstiga krigare från väst. Kungadömet Jerusalem skapades och här blev Jerusalem huvudstad. Nu tog man över tempelberget och Dome of the Rock och Al Aksa moskén blev en kristen plats. Stadens judar stoppade man in i en synagoga som sedan brändes ner. Detta kungadöme bestod fram till 1291, men alla religioner blev tillåtna i staden redan 1187 då Saladin återerövrade Jerusalem. Under 1200-talet så pågick åtskilliga strider och förhandlingar mellan stadens olika grupper. På mitten av 1300-talet så intogs Jerusalem av de egyptiska mameluckerna.

1517 så tog Jerusalem över av det Ottomanska riket som styrde staden fram till mitten av 1900-talet. Under denna period så restes de murar som än idag löper runt den gamla delen av Jerusalem. Staden beboddes av olika grupper som hade sina distinkta kvarter. 1911 så tog General Allenby Jerusalem från Ottomanerna. Vid det här laget hade Jerusalem vuxit och inkluderade flera nya områden utanför murarna. Det var mestadels judar från Europa och även Jemen och Irak som kom för att bosätta sig i och omkring Jerusalem.

Jerusalems moderna historia är konfliktfylld och det råder oenighet mellan de olika grupper som fortfarande bor i staden om vilken grupp som har rätt till staden. Dessutom är resten av världen i allra högsta grad involverad i Jerusalem vilket leder till att denna stad fortsätter att stå i fokus för världspolitiken och den moderna historieskrivningen.





Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?