Reseportalen.nu

Itsukushimas helgedom

itsukushimas-helgedomShinto är Japans äldsta religion. Den är en kult där både gudar och förfäder dyrkas. Varje människa som dör blir en kami, en gud, och förenas med naturen. Dyrkan av kamis är central i Shintoismen.

Varje träd, buske och djur kan vara en kami. Kamis dyrkas vördnadsfullt i de helgedomar som har upprättats för dem, en av dessa är Itsukushimas helgedom. Platser som tagits i besittning av kamis betraktas som gudomliga och oberörbara. Människor får egentligen inte beträda dessa, åtminstone inte om man lyssnar på Shintopräster. Itsukushimas helgedom ligger på ön Itsukushima (även känd som Miyajama), en bit från staden Hiroshima.

Ön var under flera århundraden förbjuden att besöka för människor. Helgedomen för att tillbe och ära kamis byggdes därför på pålar utanför ön. Helgedomen kan vid högvatten enbart nås med båt. Man kommer in i helgedomen genom en stor port (Torii), som står framför templet mitt i bukten. Den 16 meter höga Toriin befinner sig under flod (högvatten) mitt i vattnet, men under ebb (lågvatten) kan man gå genom den till fots. Torii vid shintotemplet på Itsukushima är en av Japans mest fotograferade sevärdheter och en symbol för landet.

Byggandet påbörjades för första gången under 500-talet. I sin nuvarande form har helgedomen existerat ungefär sedan 1168. Under 1100-talet finansierades bygget av den berömde och fruktade krigsherren Taira no Kiyomori. Shintotemplet bärs upp av ett stort antal röda pelare, har inga fasta väggar och står öppet på alla sidor. Templets inre öppnar sig för den gudomliga naturen. Kamis kan röra sig fritt och obehindrat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?