Reseportalen.nu

Kreta

kretaI medelhavet ligger Greklands största ö Kreta som dessutom är en av Europas sydligaste öar, nära Afrikas kust, vilket innebär att ön kan tillgodogöra sig de varma vindar som sveper in från Afrika och gör att vintrarna blir mycket milda och somrarna kan bli mycket heta.

Kreta har tre massiva bergskedjor och Kretas högsta berg sträcker sig 2456 meter över havet. På höglandet vid bergskedjorna är jorden mycket bördig och här finns stora odlingar av bland annat apelsiner och vindruvor. I Lefka Ori, vid en av bergskedjorna, ligger Europas djupaste ravin, Samariaravinen, där man finner en fantastisk natur och exotiska växter och för den som önskar finns det vandringsleder i området om man vill utforska de vackra omgivningarna ytterligare.
Kretas huvudstad och största stad är Heraklion som är en intensiv men ganska färglös stad. I staden finns dock mängder av historia och bevarade lämningar som är intressanta att utforska. Här kan man även delta i festivaler och andra festliga evenemang som anordnas flera gånger om året.

Kreta har flera populära turistorter att erbjuda besökare. De små städerna eller byarna ligger spridda längs medelhavskusten och det stora urvalet gör att man finna en resort som passar alla, både de som reser med familj eller vill ha avkoppling och de som vill kombinera solandet med nattlivet.

Tack vare Kretas bördiga marker och stora odlingar av vindruvor produceras mycket vin på ön. På Kreta har man framställt vin ända sedan antiken och ön står för 20 % av Greklands vintillverkning och flera av Greklands mest kända vinsorter produceras på Kreta. Här kan man även besöka vinodlingar och göra rundvandringar och ta del av processen kring framställning av vin, vilket även innebär möjlighet till att provsmaka olika vinsorter och att köpa dessa direkt från odlaren.

Matkulturen på Kreta följer den grekiska men har influenser av delikatesser från medelhavet och exotiska kryddor från Afrika. Kretas egna nationalrätter är paprika fylld med ris och köttfärs och ugnsbakade fläskkotletter. Men för den som tycker om grekisk mat så finns allt från tzatziki och bläckfisk till fantastiska grytor. Grekisk mat är ofta även lättlagad, så det är perfekt att ta med inspiration hem till det egna köket.

Om man är intresserad av att shoppa så finns det marknader på alla semesterorter och i större städer. Här kan man göra riktiga fynd och ön är kända för sina läderprodukter som bland annat livremmar och väskor men också traditionella hantverk och broderier.

Klimat och resa på ön

På Kreta råder medelhavs klimat som påverkas av de heta vindarna från Afrika. Därför är perioden mellan juni till augusti mycket varma och temperaturen stiger ofta över 40 grader. Vintrarna är milda och även om man kan resa till Kreta året om så är den bästa tiden att resa till Kreta under våren eller hösten, då temperaturen är behagligare samtidigt som det går utmärkt att både bada, sola och göra utflykter för att besöka sevärdheter eller se den vackra naturen.

Att resa runt på ön går utmärkt då Kreta har ett väl utbyggt bussnät som sträcker sig mellan alla städer och större byar. Kreta är även en utmärkt ö för den som vill hyra bil och ta sig runt på egen hand. Här finns massor av sevärdheter och vackra naturområden som gör att man kan ägna flera dagar till att göra utflykter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?