Reseportalen.nu

Rhodos

rhodosDen grekiska ön Rhodos ligger i egeiska havet och tillhör ögruppen Dodekanesos, ”de tolv öarna” eller även kallat Tolvöarna, där Rhodos är ögruppens största och mest populäraste ö. Hit har turisterna vallfärdad sedan 1960 talet och därmed är turismen en av de viktigaste inkomstkällorna för de boende på ön.

Rhodos har drygt 100 000 invånare, varav de flesta bor i Rhodos stad. Rhodos tar emot miljoner turister varje år och är även en populär utgångspunkt och/eller slutdestination för de ö-luffare som reser runt i den vackra grekiska övärlden.

Rhodos är utan tvekan en internationell ö med en stor blandning på olika kulturer, vilket har att göra med att ön ligger inom räckhåll från både Europa, Afrika och Asien. Rhodos centrala läge har inneburit att Rhodos sedan urminnes tider har varit en naturlig mötesplats för sjöfarare från de tre kontinenterna.

Att resa till Rhodos är som att resa till den bästa av bägge världar, Rhodos natur, kultur och historia fascinerar alla och detta tillsammans med de bästa stränderna i medelhavet och ett rikt utbud på nöjeslivet gör Rhodos till ett utmärkt semesterresmål för båda unga, äldre och barnfamiljer.

Huvudstaden på Rhodos, som även är huvudstad för hela ögruppen Dodekanesos, som har totalt 163 öar, är Rhodos stad. Rhodos stad är den äldsta medeltidsstaden i området och erbjuder massor av sevärdheter och historia, förutom stränder och olika kulturevenemang.

Runt om på ön finner man mindre fiskebyar och inåt landet även en del bergsbyar. Dessa byar har kvar sin charm och här kan man finna en del sevärdheter som är svårt att hitta på turistorterna. Rhodos har även en hel del turistorter runt om på ön som erbjuder turisterna lite olika aktiviteter, beroende på vad man är intresserad av att göra på sin semester.

Att resa till Rhodos under högsäsong gör man bäst genom charter. Det går även reguljärt flyg, med mellanlandning i Grekland. Man kan även ta sig till och från Rhodos med båt som går, förutom till andra öar i området, även direkt till Turkiet och Greklands fastland.

Landskap och klimat

rhodos-2Rhodos ligger bara några mil utanför Turkiets fastland och är den största ön i ögruppen Dodekanesos, som tillhör Grekland. Rhodos, som är formad likt en pilspets, är 8 mil lång och knapp 4 mil bred. Med en kustremsa på totalt 22 mil erbjuder Rhodos massor av härliga stränder. Rhodos landskap går från slättmarker till bergsområden i inlandet. Det finns större mängder tallskog och landskapet generellt är ganska stenigt. Trots det finns en hel del odlingsbara marker där man odlar bland annat citrusfrukter, vindruvor och oliver.

Det finns natursköna områden inåt landet där man kan utforska naturen genom vackra vandringsleder som bjuder på ett stort utbud av växter och även ett djurliv som bland annat rådjur.

Klimatet på Rhodos är mycket likt klimatet i medelhavsområdet, varma somrar och sval vår och höst. Under vintern kan det bli lite kyligt och även komma en del regn. Bästa tiden att resa till Rhodos är under sommaren, från maj till september då det är varmt men behagligt tack vare vindarna som sveper in över ön.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?