Reseportalen.nu

Historia

Rhodos historia är lång och full med våldsamheter. Man vet att perserna regerade på ön 500 år f.kr. Perserna tappade kontrollen över ön efter att de förlorade slaget mot grekiska styrkor år 478 f.kr och Rhodos blev i samband med det medlem i det attiska sjöförbundet. Under början på 400 talet f.kr gick flera städer ihop och bildade staden Rhodos, som låg belägen på samma plats som nuvarande Rhodos stad. Rhodos stad utnämndes till öns huvudstad och var ett arkitektiskt mästerverk och ansåg vara den vackraste staden i grekiska antiken.

Under 300 talet f.kr hade Rhodos goda förbindelser med Egypten och man gick samman i en allians kallad rhodisk-egyptiska alliansen. Med hamnen i Rhodos tillsammans med hamnen i Alexandria blev man en stark samarbetspartner inom sjöhandel och man kontrollerade all handel i Egeiska havet tillsammans.

Genom Rhodos sjöhandel fick Rhodos en stark ekonomisk tillväxt och en internationell betydelse vilket ledde till att Rhodos stad utvecklades i snabb takt och blev en kulturellt och ekonomiskt centrum för handeln i området. Man startade under denna tid även upp läroverk där man lärde ut främst vetenskap, retorik, astronomi och filosofi och man hade tillgång till lärda män från Alexandria.

Dock fanns det flera som under denna tid såg alliansen med Egypten som ett hot och i början på 300 talet f.kr fick Demetrios uppdraget att ockupera ön och bryta alliansen med Egypten. Efter ett år gav Demetrios upp i sina försök att erövra Rhodos och gick med på att teckna ett fredsavtal.

Alla de vapen och den utrustning som användes för att försöka ta kontrollen över ön lämnades kvar, i samband med att Demetrios lämnade ön, och dessa såldes sedan och sägs ha investerats i byggandet av statyn Helios, även kallad Kolossen, som är ett av de sju underverken. Kolossen förstördes sedermera av en jordbävning som endast lämnade efter sig ruiner av den tidigare statyn.

Under 100 talet f.kr tillhörde Rhodos det romerska riket och blev kvar där tills det romerska riket föll. När Romarriket hade fallit tog fick bysantinska riket kontrollen över Rhodos och lyckades ha kontrollen över ön i flera århundraden, med ett kortare avbrott då muslimer ockuperade ön. År 672 lyckades dock det bysantinska riket återerövra ön och behöll kontrollen fram till dorerna anlände till ön i början på 1000 talet.

Dorerna byggde upp flera städer, bland annat Lindos och Kameiros, som senare, tillsammans med ytterligare fyra städer, blivit kända som det doriska sexstadsförbundet, Hexapolis.

Under 1300 talet ockuperades ön av johanniterriddarna och det var under denna period som det byggdes massiva murar och fort kring Rhodos stad som skulle skydda ön från angripare. Man lyckades tack vare dessa slå tillbaka stora offensiver från bland annat Egypten under 1400 talet. Dock så klarade inte riddarna av att stå emot de enorma trupper som Suleiman den Storartade ledde och år 1522 föll Rhodos och blev en del av det osmanska riket.

År 1912 lyckades Italien erövra ön i samband med det italiensk-turkiska kriget. Rhodos som då tillhörde Turkiet övertogs av Italien och man behöll herraväldet fram till år 1948 då Rhodos åter igen blev grekiskt, tillsammans med de andra 163 öarna i Egeiska havet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?