Reseportalen.nu

Blarney Castle

blarney-castleBlarney castle byggdes för ca 600 år sedan av en Irlands största hövdingar, Cormac MacCarthy. Den borg som idag står på marken är dock inte den första utan i själva verket den tredje som byggts. Den första byggnaden uppstod på 1000-talet och var konstruerad i trä. Omkring 1210 ersattes den av en stenstruktur. Denna byggnad förstördes dessvärre 1446 byggdes den borg som man än idag kan besöka. MacHarty styrkor sägs ha varit på 4000 män och bistått Robert the Bruce vid slaget vid Bannockburn 1314. En av legenderna säger att the Bruce, sedermera kung av Skottland, ska ha blivit så tacksam att han gav hälften av Sconestenen (kallas även Ödesstenen eller Kröningsstenen och användes då man krönte Skottlands monarker) till MacCarthy. Denna sten byggdes 1446 in i murkrönet och är idag mer känd som Blarney-stenen. Det sägs att om man kysser stenen får man ”the gift of the gab”, talets gåva. Det är inte det lättaste att genomföra denna handling då man måste luta sig ut över murkrönet. Lyckligtvis har man idag ett skyddande galler under kanten men det kan i alla fall vara bra att ta hjälp av någon som håller i benen samtidigt.

Blarney castle har under århundradena varit en eftertraktad plats att ta i besittning och varit föremål för intresse från bl.a Drottning Elizabeth. 1645 intog Lord Broghill borgen då han med hjälp av kanoner hade sönder tornväggarna. Dock upptäckte de invaderande styrkorna när de stormade insidan av byggnaden att de försvarande styrkorna redan hade försvunnit via de underjordiska grottor som fanns under fästningen, idag kallade Bävergrottorna. Det ska finnas tre vägar ut via dessa grottor, en till Cork, en till sjön och en som sägs leda till Kerry. Borgen återgavs dock till Donough MacCarthy’s som gjordes till 1st Earl of Clancarty. 1690 fångades den dåvarande earlen och markerna som tillhört denne konfiskerades av Williamiterna, anhängarna till den engelske Kung William III. Borgen såldes och bytte ägare ett flertal gånger innan den i början av 1700-talet köptes av den Corks blivande guvernör, Sir James St. John Jefferyes. Dessa byggde senare en herrgård i närheten som pga en brand förstördes men 1874 återuppbyggdes vid den intilliggande sjön och kallas idag Blarney House.

Även om byggnaden idag delvis består av ruiner kan man som besökare gå runt i delar av fästningen. Det är verkligen en häftig känsla att stå högt upp och blicka ut över de omgivande ängarna och naturen. Dessutom finns den berömda stenen högst upp i borgen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?