Reseportalen.nu

Rock of Cashel

rock-of-cashelDenna imponerande borg finner man strax utanför staden med samma namn i Tipperary county. Själva namnet Cashel är i själva verket det gaeliska ordet för fästning och det är inte konstigt att förstå varför man valde detta namn när man ser på de kraftigt bepansrade byggnaderna. Den 60 meter höga sandstensbaserade kullen som fästningen är placerad på skapar verkligen en mäktig vy och är väl värd att bege sig hit för att se. Själva byggnaderna består idag av ruinerna av en borg, en katedral, ett kloster, ett kapell, ett runt torn, höga kors och flera andra byggnadsverk. Alla dessa är omgärdade av en massiv stenmur.

Kullen togs redan på 400-talet i besittning av Eoghanachta-klanen som från början kom från Wales, men hade erövrat provinsen Munster. Rock of Cashel blev således det traditionella sätet för Munsters kungar i hundratals år. Man tror också att Cashel är den plats där St. Patrick gjorde så att Kung Aengus, Eoghanactasklanens hövding, konverterade till kristendomen på 500-talet.
Klanen bibehöll sitt fäste på denna plats till år 987 då den togs i besittning av Brian Boru, som år 1002 kröntes till högste Kung av Irland. Under de kommande århundraden byggde man de flesta av de byggnader som idag går att beskåda på kullen. 1647 togs dock fästningen i besittning av de Cromwellska styrkorna med Lord Inchiquin i spetsen. Dessa plundrade och brände ner många av byggnaderna.

I början av 1800-talet användes området som en plats för tillbedjan och andlighet av den Protestantiska kyrkan, dock endast under period av 20 år. Idag är platsen ett populärt besöksmål för historieintresserade irländare och utländska turister som passar på att ströva runt bland ruinerna och tar del av den keltiska kultur- och konstskatt som finns vid Rock of Cashel och det tillhörande besökscentrumet. Rock of Cashel har öppet från mitten av mars till mitten av september. Inträdet ligger i skrivande stund på 5,30 euro för vuxna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?