Reseportalen.nu

Historia

australien_3Man tror att kontinenten har varit bebodd av människor sedan ca 65 000 år sedan. Befolkningen var utspridd och man hade hundratals olika språk och dialekter. Gemensamt för de flesta urinvånarna var att deras kultur och religion till stor del påverkades mycket av naturen och jorden omkring dem. De använde stenredskap, ockra och åt till stor del fisk och kräftor från sjöarna och floderna i området, samtidigt som de jagade pungdjur, malde frön och bröt flinta. Öns ursprungsbefolkning är aboriginer och man tror att det innan européernas ankomst fanns mellan 200 000 – 300 000 av dessa invånare i landet. Idag utgör aboriginerna ca 2 % av landets befolkning.

Det har varit svårt att exakt ange när de första icke-aborginerna landsteg i Australien. Tecken finns som visar att kineser känt till kontinenten och landstigit någon gång under 1400-talet. Först på 1500-talet började européerna visa intresse för att göra exkursioner till den sydliga kontinenten och enligt vad man idag vet besökte den förste europén Australien 1606. Hans namn var Willem Janszoon och var en upptäcktsresande från Holland som hittat till kontinenten. Under de följande 150 åren fortsatte man skicka expeditioner som utforskade och kartlade landet. 1770 landsteg kaptenen James Cook i närheten av det som idag är Sydney. I samband med detta togs stora delar av kontinenten i brittiska besittning. Strax därefter började Storbritannien använda Australien som en straffkoloni och totalt 160 000 män och kvinnor fördes till ön som fångar, fram till det att man upphörde med detta 1840. Många av straffångarna stannade kvar efter att de hade avtjänat sina straff och införskaffade egen mark. Dessa och andra nybyggare hade det dock inte lätt till en början utan fick kämpa för att hitta bördig betesmark och för att överhuvudtaget kunna överleva. Det var dock inte bara fångar som hamnat på ön, utan många britter utvandrade till Australien tack vare den blomstrande ullindustrin och guldfyndsmöjligheterna som uppstod under den stora guldruschen som började i mitten på 1800-talet.. Landet var under denna period uppdelat i sex olika delar, så kallade kronkolonier. 1901 bildades det Australiska statsförbundet och landet blev på så vis en självstyrande del inom det brittiska samväldet. Intäkterna från guldfynden hade i många fall omvandlats till stora inkomster av boskapsuppfödning samt odlingar.

Under första och andra världskriget deltog ca 400 000 av landets manliga befolkning i krigen. Man skickade även trupper till kriget i Vietnam. Efter andra världskriget slut, i slutet på 40-talet, hade Australien stora ekonomiska framgångar och många invandrade till landet. Detta ledde i sin tur att landet under de senaste decennierna blivit ett riktigt mångkulturellt samhälle, fullt av möjligheter och stark framtidstro.





Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?