Reseportalen.nu

Kairo

kairoLandets huvudstad Kairo är en av världens tre största städer och man uppskattar att ca 7,1 miljoner invånare bodde i själva staden i början av 2010. Staden ligger vid Nilen, ungefär där Nildeltat övergår i den smalare Nildalen och hela storstadsområdet/regionen innefattar bl.a Giza, Shubra al-Khayma och fler så kallade guvernement som gör att det totala invånarantalet stiger till 19,6 miljoner invånare (2010) om man ser till hela regionen.

Kairo är verkligen kontrasternas stad. Kvarteren skiljer sig mycket från varandra och staden har problem med föroreningar och i vissa områden med ficktjuvar. Man bör dock inte missa ett besök i staden då den på många andra sätt är fantastisk. Den kulturhistoriska skatt som finns att ta del av, bl.a i Egyptiska museet där man kan se över 100 000 föremål från det antika Egypten, gör Kairo till en spännande utgångsplats för den som är det minsta intresserad av kultur, historia och arkeologi. Vill man kan även besöka någon av stadens basarer där man kan köpa allt möjligt, bl.a mattor, kryddor, parfymer och souvenirer. Traditionellt är basarerna indelade i olika kvarter efter nationalitet och trosinriktning. Ett av de största basarkvarteren är Khan el Khalili och är väl värt ett besök. Ett bra tips är att inte glömma att verkligen pruta och att ha koll på plånboken då det förekommer ficktjuvar.

Staden brukar ibland kallas minareternas stad, vilket inte är konstigt med tanke på de över 500 moskéer som finns här. Al-Azhar-moskén är en av de mest kända större moskéerna och är dessutom fortfarande ett aktivt framstående islamskt lärdomscentrum. Det grundades redan år 972 och kallas även Al Azharuniversitetet. Härifrån är det inte heller långt till basarerna i den islamiska delen av Kairo.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?