Reseportalen.nu

Pyramiderna i Giza

gizaGiza är tredje största staden i Egypten och ligger på västra stranden vid Nilen, ca 11 kilometer från centrala Kairo. Det är ganska enkelt att sig hit med taxi eller buss för de som vill komma undan något billigare. De sistnämnda avgår från den centrala tågstationen ”Mahattet Ramsees” eller Midan Tahrir. Många anser dock att det enklaste sättet att sig till Giza är att boka in sig på en guidad utflykt. Staden är mest känt för Gizaplatån med flera av de mest imponerande forntida monumenten i världen, som exempel pyramiderna i Giza, heliga strukturer (Sfinxhen), och andra stora tempel och byggnader. Pyramiderna är fakiskt det äldsta av antikens sju underverk och det enda som idag finns bevarat.

Pyramiderna i Giza står som ett monument över för en epok då pyramidbyggandet nådde sin absoluta höjdpunkt. Härskarna, faraoerna, hade tidigt börjat bygga dessa byggnader för att symbolisera sin ställning och den största och mest välkända pyramiden är den som byggdes för faraon Kufu, eller Keops som han hette på grekiska. Ursprungligen var alla pyramider täckta med vit kalksten, idag kan man bara dock se små fragment av detta på byggnaderna. Även en del sten från Keopspyramidens yttersta lager har brutits loss och använts som byggnadsmaterial år 1168. Den mellersta pyramiden, Kefrenpyramiden, (Kefren var Keops son) är tre meter lägre än de tidigare nämnda, men ser ut att vara högre då den är byggd på 10 meter högre mark. Den tredje och minsta pyramiden byggdes i Mykeniros ära, Keops sonson. Intill denna pyramid står även den stora sfinxen.

Att pyramiderna är magnifika går inte att ta miste på. Den största pyramidens bottenyta är hela 52 900 kvadratmeter stor, en yta så stor att världens fem största kyrkor skulle rymmas bredvid varandra. Pyramiderna består av stenblock och ca 2,5 miljoner stenblock med en vikt på 2,5-3 ton vardera, höggs för att Keopspyramiden skulle kunna byggas. Man kan knappt föreställa sig det arbete som ligger bakom monumentet då man idag uppskattar pyramidens till 6,25 miljoner ton! Alla förberedelser och själva byggandet tog totalt 30 år och ca 140 000 människor ska ha varit med under arbetet. Åtta byggare hade ansvar för ett stenblock, som de hämtade i stenbrottet, placerade på en träsläde och transporterade längs en väg av trä till Nilens strand. Med hjälp av en bark förde de blocket till andra sidan av stranden och därifrån till byggplatsen. Där drogs sedan stenen uppför en ramp till sin plats i pyramiden. Inuti pyramiden finns en labyrint av gångar och kammare med konungakammaren i mitten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?