Reseportalen.nu

Suezkanalen

suezkanalenSuezkanalen sträcker sig mellan hamnstaden Port Said vid Medelhavet i norr och Suez vid röda havet i söder. Sedan långt tillbaka i tiden har de egyptiska härskarna drömt om en kanal mellan Medelhavet och Röda Havet. Det kom dock att dröja ända fram till 1600-talet innan idéen åter kom på tal, av den tyske filosofen och vetenskapsmannen Gottfried Wilhelm Leibniz. Ett århundrade senare, 1798, utförde Napoleon Bonaparte mätningar för ett kanalbygge, men det dröjde över 50 år till innan kanalbygget påbörjades tack vare fransmannen Ferdinand de Lesseps. Bygget startade i Port Said den 25 April 1859 med hjälp av de ritningar som österrikaren Alois Negrelli utfört 1838.

Ferdinand de Lesseps visste redan från början att de skulle möta många svårigheter i och med bygget, bland annat problemet att få allt material som behövdes till bygget. Allt virke hämtades till exempel från Europa. Utöver det behövde de 25,000 arbetarna mat och vatten dagligen vilket gjorde att enbart transportkostnaderna blev astronomiskt höga. Av den anledningen fokuserade man först på att bygga en kanal för dricksvatten, vilken stod klar 29 December 1863. Efter det gick byggprojektet mycket snabbare, och efter en byggtid på 10 år öppnades Suezkanalen 17 November 1869.

Suezkanalen är idag världens viktigaste farled. Upp till 15,000 fartyg passerar årligen genom kanalen, vilket utgör ungefär 15% av världens totala frakttonnage. Kanalen kan bara trafikeras i en riktning åt gången. Passagen sker i konvoj och tar ungefär 15 timmar, vilket är en enorm besparing i tid och pengar än om man skulle färdas runt hela Afrika.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?