Viktoriasjön är världens största tropiska sjö och till ytan sett är den Afrikas största sjö. Namnet Viktoria fick sjön efter Drottning Viktoria av England efter det att britten John Hanning Speke upptäckt sjön. Det här är en sötvattensjö som förser Afrika med fiske och även lockar turister som vill uppleva den vackra och unika omgivningen. Turism till Viktoriasjön har också ofta med fiske att göra eftersom man här kan fiska efter den gigantiska nilaborren.
Viktoriasjön ligger mellan Tanzania, Uganda och Kenya, och sjön får det mesta av sitt vatten via nederbörd. Dessutom ansluter floden Kagera på sjöns västra sida. Viktoriasjön förser Vita Nilen med vatten, Vita Nilen utgår från sjöns norra sida i Uganda. Viktoriasjön har tusentals öar och många av dessa är bebodda. Man kan också resa som turist till dessa öar där det finns hotell och utflykter för nyfikna besökare.
Sedan 1100-talet så anges Viktoriasjön vara Nilens källa, och John Hanning Speke som gav sjön dess namn var övertygad om att detta var fallet. En debatt tog rasande fart och det skulle dröja till den amerikanske upptäcksresanden Henry Morton Stanleys besök innan man kunde bekräfta att Speke hade haft rätt. Stanley kunde bekräfta Nilens utlopp i den norra delen av sjön.
Nilaborren som fiskas flitigt i Viktoriasjön är i grund och botten ett experiment som misslyckats. Innan denna fisk introducerades i sjön så fanns där en massa olika arter som nu är borta. Sjön är och har alltid varit mycket viktig för alla de som bor i städer och byar i dess närhet. Det var det ökade behovet av fisk som ledde till att man beslutade sig för att introducera nilaborren under 1950-talet. Nilaborren innebar en katastrof för de ursprungliga arterna, men den gav till att börja med mer fisk. Numera har Viktoriasjön blivit urfiskad vilket i sin tur lett till att ursprungliga fiskarter har kunnat få fart igen då antalet nilaborrar minskar.
Ett annat ekologiskt experiment i Viktoriasjön var vattenhyacinterna från Sydamerika. Då de introducerades i sjön så blev resultatet att de täckte vattenytan med så stor växtlighet att det störde sjöfart, fiske och vattenförsörjning. För att lösa detta problem så introducerade man en skalbagge som äter dessa hyacinter. Detta har gett fina resultat och problemen med vattenhyacinterna är förhoppningsvis på väg att lösas.
Viktoriasjön har inte bara utsatts för biologiska experiment. Många av de städer som omger sjön släpper ut avfall direkt i sjön. Problemet är mycket allvarligt eftersom Viktoriasjön är områdets allra viktigaste källa av dricksvatten. Det finns organisationer som jobbar med att förbättra miljön i och omkring Viktoriasjön genom kunskap och mer forskning.
Viktoriasjön är också viktig för transporter mellan Tanzania, Uganda och Kenya, och man kan ta sig med båt över sjön mellan de olika länderna. En av Afrikas värsta båtolyckor inträffade på Viktoriasjön då färjan MV Bukoba sjönk den 21 maj, 1996. I denna olycka dog det mellan 800 och 1000 människor.
Kommentera