Reseportalen.nu

Historia

Marockos historia är lång och mycket lik de andra ländernas i Medelhavet. Det finns dock många mytomspunna historier som många fortfarande gärna vill tro, vilket sätter en lite säregen prägel på historien utifrån vem som berättar den.

Marockos erövrades under 400 talet av vandalerna som hade kontrollen över landet fram till i slutet på år 470, då ett flertal berbiska stammar gick ihop och gjorde uppror mot vandalerna och till slut efter många år av blodiga strider lyckades man besegra vandalerna vilket ledde till att Marocko gick ihop i det romerska riket. Under år 682 invaderade araberna Marocko och började ta över stad efter stad men det skulle dröja hela 20 år innan araberna lyckades få kontroll över hela landet.

Araberna införde religionen islam i Marocko och tvingade invånarna att konvertera och bli muslimer. Den arabiska härskartiden blev en svår tid för invånarna och pågick fram till år 1147 då en ortodoxisk folkrörelse lyckades erövra huvudstaden. Därefter följde under några århundraden av blodiga strider och anarki rådde under långa perioder i landet vilket ledde till att Marocko under en period löd under olika kungariken. Under samma period började angränsade länder som Spanien och Portugal att försöka slå ut vissa av Marockos kuststäder som hyste pirater som härjade i medelhavet och i Atlanten. Portugal kom senare även att försöka erövra Marocko men blev brutalt nedslagna. Dock lyckades Portugal behålla några ockuperade områden.

Efter århundraden av strider och tronskiften, som ledde till att Marocko vart svårt sargat, kom Sidi Muhammed till makten år 1757 och han lyckades driva ut de sista portugiserna ur Marocko och upprätta hamnstäder som skulle bli viktiga inom sjöfartshandeln i området. Detta ledde till att Marocko äntligen kunde få läka sina sår och att den ekonomiska tillväxten ökade.

Efter Sidi Muhammed död år 1790 så övertog hans son Mulei Soliman makten och några av hans första åtgärder var att frige alla kristna slavar och förbjuda sjöröveri. Med undantag för det krig som Marocko inledde mot Spanien, vilket de senare fick plikta för genom att betala skadestånd, fortsatte Marocko på den fredliga vägen.

Under början på 1900 talet började de europeiska stormakterna som bland annat Spanien och Frankrike att kolonisera Marocko. Marocko stred under första halvan av 1900 talet hårt för att frigöra sig från den franska koloniseringen och år 1956 lyckades man frigöra sig helt från Frankrike, vilket medföljde att Spanien snart därefter började lämna tillbaka de områden som de ockuperade.

År 1961 dog Marockos kung Muhammed V och Hassan II tog över tronen och han ledde landet ända fram till hans död år 1999. Samma år kröntes Muhammed VI till ny kung och regerar än idag över Marocko. I Marocko är det kungen som har full kontroll över landet och det är även kungen som väljer premiärminister och regering och har makten att upplösa parlamentet. Kungen eller hans handlingar får inte ifrågasättas och under mitten på 2000 talet stängdes flera tidningar ned efter att de kritiserat kungens hantering i konflikten om Västsahara.

Marocko har bra förbindelser med bland annat USA, bland annat på grund av deras samarbete mot terrorismen, vilket även har lett till att Marocko är en Nato-allierad stat av första graden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?