Reseportalen.nu

Historia

Området som idag utgör Israel har en lång och komplicerad historia och det är lite på grund av det som landet idag är så känt. Många reser hit för att känna historians vingslag. Landet har sedan lång tid tillbaka i historien fungerat som en så kallad brygga mellan Asien i öst och Afrika i sydväst och man tror att så kallade Homo erectus har förekommit här så långt som ungefär 2 miljoner år tillbaka. Runt 8000 år före vår tideräkning blev landets huvudnäring boskapsskötsel och jordbruk och en av världens första stadsliknande kreationer uppstod i landet ungefär under samma tid. De första välbefästa städerna uppkom några tusen år senare.

Ytterligare några tusen år senare började högkulturen att falla på grund av krig och förändringar i klimatet. Som ersättning kom semitiska nomader att bosätta sig i den del som idag utgör inlandet och så kallade filistéer kom att bosätta sig vid kusten. Filistéerna bildade under den här tiden också kungariket Israel, medan de semitiska nomaderna gav namn åt det som idag är Palestina. Israel kom att bli ett blomstrande rike under en tid, men föll sedan sönder i två nya riken, det ena behöll namnet Israel medan det andra kom att kallas Juda. Efter detta kom landområdena att falla till olika härskare. Under en tid var det främst judar som bodde i riket och under denna tid utvidgades det väldigt mycket. Dessa kom dock att under senare uppror fördrivas från landet.

Efter lite mer än 500 år av vår tideräkning erövrades landet av araberna och kom att styras av muslimska dynastier under ca 500 år, därefter återupptog kristna korsfarare ett kungarike av kristen anda. Därefter återtog muslimerna dock Jerusalem och landet blev splittrat mellan de två religionerna fram till att muslimerna slutligen segrade. Landet har sedan styrts av de egyptiska marmlukerna följt av osmanska turkar. Dessa kom att styra över landet ända fram till att Palestina blev ett så kallat NF-mandat för Storbritannien vid första världskriget.

Israel har länge varit präglat av tvister mellan olika religiösa grupper och fram mot slutet av 1800-talet började en så kallad sionism växa fram i Europa. Det är en form av judisk nationalism där målet är att skapa ett hem för världens judar i Sion, vilket man anser är i Palestina. Sionismen kom att få brittiskt stöd och invandringen hit kom att bli stor under tiden mellan de två världskrigen. Den ökade extra mycket i och med Hitlers övertagande av Tyskland på 30-talet. Dock var det inte bara judarna som ville söka frihet i det här området, britterna hade ocksä utlovat detta till såväl muslimer som kristna. När så många judar kom att invandra i stället för dem, kände dessa grupper sig svikna. Det kom därför att uppstå strider mellan judarna och de palestinska araberna redan under 20-talet.

Britterna som hade haft frågan om Palestina i sina händer innan andra världskriget kom efetr kriget att överlämna landets framtid till FN. I världen hade en ökade sympati för det judiska folket innefunnit sig efter förintelsen under Hitlers tid vid makten. FN kom därför efter kriget att dela Palestina i två delar, där en del som bestod av 55 % av landet kom att tillfalla judarna. Dessa accepterade detta erbjudande, men araberna sa nej. Trots arabernas protest så genomfördes planen och Palestina delades och blev Palestina och Israel. Dock kom Israel att angripas av grannstaterna som var arabiska ganska omedelbart efter att man blivit självständiga. Israel vann många av striderna och expanderade. Man kom att styra landet demokratiskt, men även problem inom landet uppkom, till exempel mellan de konservativa judarna och de västerländska som dominerade i landet.

Israel har även under modern tid präglats av strider och oenigheter med sina arabiska grannländer. Många människor har på grund av detta omkommit, både från Israel och andra länder. Även om man idag är ense med många av de arabiska länderna, finns det oenigheter kvar med Palestina.





Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?