Reseportalen.nu

Norra Israel

Norra Israel är känt för en storslagen natur där man kan se unika vyer och landskap som skiftar snabbt mellan berg och dalar. Här finner vi de vackra Golanhöjderna samt berget Hermon där man kan åka skidor under vintertid. Norra Israel inkluderar flera viktiga naturreservat där man kan vandra och uppleva naturen och djurlivet på nära håll. Den som gillar sport kan ge sig på ridturer, cykling eller vandring i olika områden i Norra Israel. Dessutom finns det gott om kibbutzer där man kan övernatta och äta. Bland de viktigaste städerna finner vi Tiberias som ligger vid stranden till Genesarets sjö. Denna stad har många turistattraktioner och lyxiga hotell.

Galileen

Galileen är ett mycket vackert område i Israel där det finns många mindre kibbutzer och byar som man kan besöka. Galileens viktigaste städer är Tzfat och Tiberias. De är båda kända som spirituella centrum och många turister kommer till detta område för att uppleva platser som de hört om sedan barnsben som till exempel Genesarets sjö (Kinneret på hebreiska). Galileen har inte alltid varit så vackert och inbjudande som det är idag. Faktum är att Mark Twain på slutet av 1800-talet beskrev området som en obefolkad öken. Sedan dess har Galileen odlats av de judar som kom innan och efter andra väldskriget så att det numera är grönt och frodigt och ett nöje att besöka området.

Tiberias

Tiberias ligger vid Genesarets sjö och är en mycket viktig stad i Israel. Hit åker israelerna själva för att vila upp sig under semesterar. Vid Genesarets sjö har det uppstått strandpromenader med restauranger och butiker. Här kan man hyra olika vattenfordon och bada. Det är också vanligt med olika underhållande arrangemang i Tiberias som passar både stora och små. Tiberias grundlades omkring 20 CE som en judisk provins till Rom av den romersk-judiske kungen Herodes Antipas. Staden fick namnet Tiberias för att ära den romerske härskaren Tiberius. Än idag kan man se historiska spår i Tiberias från den romerska tiden. Det finns flera olika arkeologiska utgrävningar omkring staden som man med lätthet kan studera och gå omkring i.

Tzfat

Tzfat, eller Safed som staden även kallas, är en mycket spirituell stad i norra Israel. Här har man under flera hundra år sysslat med den mystiska Kabbalan (judisk mysticism) och än idag så finns det här kabbalistiska mästare. Som turist kan man få en viss inblick i denna lära men inte på riktigt. De verkliga mästarna är nämligen mycket noga med att inte dela med sig av sina hemligheter till folk som inte först bemästrar den skriftliga och muntliga Toran vilket i praktiken bara är judiska män. Detta är något helt annat än den popkultur som artister som Madonna förespråkar och som har gjort namnet på Safeds mystiska traditioner kända i hela världen.

Golanhöjderna

Om man vill vara med om något unikt så kan man ge sig ut på jeepfärd i Golanhöjderna. Det här är väldigt spännande och innebär en makalös utsikt. Det går också att njuta av speciella cykel- och vandringsspår som man kan ge sig ut på tillsammans med en guide. För att få ut mest av ett besök i Norra Israel så ska man se till att ordna någon form av organiserad utflykt tillsammans med en kunnig guide. Det finns nämligen så mycket att se och beroende på vad som intresserar en mest så kan man utforma en individuell plan för några dagars besök i Norra Israel.

Restauranger i Norra Israel

Om någon skulle föreslå en resa till Malmö från Stockholm bara för att äta på en lyxig Thairestaurang så skulle det bara låta som ett skämt. I Israel kan man dock resa från Tel Aviv till Haifa på mindre än 2 timmar så det är fullt möjligt att göra en sådan utflykt bara för att få njuta av restauranger i Norra Israel. Israel är geografiskt sett ett mycket litet land men samtidigt har man stora variationer i landskap och klimat. Man kan ta sig ett dopp i Döda Havet under morgonens timmar för att sedan befinna sig vid Hermonbergets snötäckta toppar mot kvällen.

Restauranger i Norra Israel bjuder på samma variation som restaurangerna i resten av landet, men man kan förstås finna unika pärlor i de olika städerna. Ska man resa i Norra Israel så kan det vara klokt att se lite närmre på vilka restauranger som kan erbjuda den mat man är intresserad av. Det är ju också så att man på vissa orter stänger allt, restaurangerna inklusive, under fredagskvällen och lördagen. I detta läge gäller det att ha ordnat med sin mat i förväg så att man inte blir sittandes utan!

Haifa

Haifa är en hamnstad där man alltid har dragit nytta av havets delikatesser. I Haifa finner man även speciell mat som kommer från de olika folkgrupper som bor där. Haifa är nämligen en stad där araber, judar, kristna samt en stor grupp från Ryssland lever ihop. Den som älskar skaldjur och fisk ska se till att boka bord på en av Haifas fiskerestauranger som ligger i och omkring hamnen.

Tiberias

I Tiberias finner man också en hel del av de restauranger i Norra Israel som kan erbjuda lite lyxigare mat. Tiberias är en turiststad och därför så finns det restauranger från världens alla kök. Om man beger sig ner till Genesarets sjö för att promenera längs pirer så kommer man att finna en massa trevliga caféer och restauranger. Om det är vår, sommar eller höst så är det dessutom mycket behagligt att sitta på uteserveringar och äta samtidigt som man spejar på alla andra turister som kommit från världens alla hörn för att beskåda Genesarets sjö på nära håll.

Tzfat

Tzfat är den spirituella staden i norra Israel som varit ett centrum för judisk mysticism under flera hundra år. Även om folk här tänker mest på själen så finns det förstås restauranger för den som vill äta något gott till frukost, lunch eller middag. Det kan verkligen vara en charmerande upplevelse att sitta i ett uråldrigt stenhus och äta klassisk mat från Mellanöstern, men man kan förstås även finna vanlig snabbmat som pizza och falafel på Tzfats gator!

Kibbutzer

I Norra Israel kan man inte tala om några större avstånd. Man kan ta sig igenom hela Galileen på någon timme så därför är det aldrig svårt att finna restauranger i Norra Israel. Nästan varje kibbutz kan erbjuda både logi och mat, och det här kan bli en unik upplevelse. Om man planerar att bo på kibbutz i Norra Israel så brukar mat ingå och då består den av det som serveras i den gemensamma matsalen. Tycker man att det här känns för inrutat så kan man alltid snabbt ta sig till en av de större städerna för att njuta av de bästa restaurangerna i Norra Israel.

Hotell i Norra Israel

Norra Israel består av 2 regioner, Galileen och Golanhöjderna. Det handlar inte om några större avstånd men de flesta hotell i Norra Israel finns ändå i de större städerna längs kusten till Medelhavet. Anledningen till detta är att de flesta turister vill besöka städer som Haifa och Acco där man kan sola och bada samtidigt som man får en unik inblick i kulturen och livet i Israel. Om man vill boka hotell i Norra Israel så kan man dra nytta av de erbjudande som ges online. Det finns nämligen flera smarta alternativ för den som vill bo bra och samtidigt spara pengar.

Hotell i Norra Israel där allt ingår

För den som bokar sin resa med en svensk resebyrå så kan det ofta bli aktuellt med hotell i Norra Israel där allt ingår. Visst är det skönt om man har en biljett som inkluderar ett boende där man verkligen inte behöver tänka på mer än vad man vill upptäcka i omgivningen. Om man reser till Israel med förväntan om sol och bad så är det en god idé att se till att bo på hotell i Norra Israel som antingen ligger nära stranden eller erbjuder en pool. Har man barn med sig så kan detta bli ett måste för att alla ska bli nöjda med resan.

Om man vill spara lite pengar på sitt boende men ändå bo bekvämt så kan man bo på de hotell i Norra Israel som kallas för Bed & Breakfast. Detta innebär att man fortfarande har sitt eget rum och ibland även egen toalett, men att man bor i ett mindre hus där man får sin frukost i ett kök som tillhör den familj som driver hotellet. Det finns många gästhus av den här typen i Norra Israel som är särskilt anpassade till barnfamiljer, med pool och lekplats.

Bo på kibbutz

Man kan också välja att bo på kibbutz istället för hotell i Norra Israel. Att besöka en kibbutz är en spännande upplevelse. Då man reser till Israel på en studieresa tillsammans med en större grupp så kan man bo i sovsalar på en kibbutz och dessutom äta tillsammans i kibbutzen restaurang som ser mer ut som en gigantisk matsal. Man kan besöka en kibbutz och kanske prova på en del av det som kibbutzen sysslar med, men man behöver inte plocka apelsiner bara för att man väljer att övernatta på en kibbutz i Norra Israel!

Hyr en egen lägenhet

Ett smart budgetalternativ till hotell i Norra Israel är att hyra sin egen lägenhet. I städer som Tzfat, Haifa och Tiberias så kan man hyra en lägenhet under en veckas tid eller mer. Det här blir billigare och ger en äkta känsla av hur det är att bo i Israel. Lägenheterna är nämligen ofta en del av vanliga bostadshus där man kommer att bli granne med folk som bor och jobbar i Israel.
Att ordna med sitt eget hotell i Norra Israel kräver förstås lite mer jobb än om man köper en helhetslösning från en resebyrå, men det kan bli en spännande upplevelse där man får chansen att själv påverka vilka områden man vill bo i och vilka utflykter man är intresserad av.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?