Reseportalen.nu

Den förbjudna staden

forbjudna_staden_1Den förbjudna staden ligger mitt i hjärtat av Beijing (Peking), och är kanske den tydligaste symbolen för den kinesiske kejsarens makt. Den är en manifestation av överlägsenhet hos Kinas mer än 5000-åriga historia och kultur.

Dess totala yta är 720,000 kvadratmeter, varav 150,000 kvadratmeter är bebodd. Det finns 890 palats och 9,999 rum. Muren som omringar staden är 3428 m lång, 10 meter hög och har fyra torn och portar. Runt muren löper en 52 meter bred vallgrav. Över 20 miljoner tegelstenar brändes, slipades och transporterades till Peking från tegelbruket som låg 15,500 kilometer från huvudstaden.

Den enorma ytan som staden täcker är världens största palatsområde. Området var fram till 1924 enbart öppet för en liten krets av utvalda personer, där kejsardömets öde bestämdes.

forbjudna_staden_4Kring år 1406 påbörjades planeringen av palatsstaden, efter att Yong Le ryckt åt sig makten från Ming-dynastin och utropat sig till kejsare. Över en miljon arbetare jobbade på den stora arbetsplatsen. 100,000 av de bästa hantverkarna kallades in från alla delar av riket för att skapa den storslagna staden. Efter bara tre år stod monumentet, den förbjudna staden, färdig. Hantverkarna och arbetarna hade skapat en oförliknelig ensemble av palats, paviljonger, torg, portar, skulpturer, fontäner och broar. Allt som allt byggdes 9,999 rum, för enligt legenden fick ett palats med 10,000 rum enbart ägas av himlen. Palatsen har alla välklingande namn såsom ”Den himmelska renhetens palats”, ”Den jordiska fridens palats” och ”Den högsta harmonins hall”.

Fram till 1912 styrdes riket från Den förbjudna staden. 1912 sattes Pu-Yi, den siste kejsaren i Kina, i husarrest. Kort därefter avskaffades monarkin i Kina och 1924 utvisades Pu-Yi och hela hans familj från staden.

Nedan följer en reseskildring från Augusti 2007, då Lena besökte Kinas huvudstad Peking.

I den förbjudna staden pågick mycket restaurering så det gick inte att gå runt och titta överallt, staden innehåller 9999 1/2 rum. Kineserna är väldigt vidskepliga och vissa nummer bringar lycka, 9 är ett av dom. Det fanns jättemånga fina byggnader inne i området som är helt omgärdat av en mur.

När man kommer ut ur förbjudna stadens entré kommer man direkt till Himmelska Fridens Torg. En av turisterna på rundresan frågade guiden hur många studenter som hade avlidit på torget, men guiden sade bara att hon inte ville ha några sådana frågor.

The Temple of Heaven, där man i antikens Kina bad för en god skörd, är en otroligt fin byggnad. Jättefina färger och målningar på hela byggnaden.





Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?