Reseportalen.nu

Kinesiska Muren

kinesiska_muren_3Kinesiska Muren är det hittills största byggnadsverk som skapats av människor, någonsin. Muren är så stor att man vid vissa tillfällen kan se den från rymden med blotta ögat.

Byggnationen av Kinesiska Muren började för över 2200 år sedan, som ett skydd mot invaderande stammar och länder, men även för att hålla den egna kulturen och civilisationen innanför. Murar har en lång tradition i Kina. Kinesiska städer hade alltid en skyddande mur runt stadsgränserna, även vissa hus och trädgårdar innanför murarna hade egna murar. Även bönder byggde murar för att skydda sina åkrar och fält från de förödande vindarna och vilda djur.

Muren sträcker sig mellan 6000 och 6500 km, är 6-7 meter bred och cirka 8 meter hög. Muren har även mellan 20,000 – 25,000 strategiskt utplacerade torn, vars höjd varierar, men är cirka 12 meter höga. Tornen tjänade som vakttorn och signalplatser, med rum för upp till 50 soldater. Murens totala byggtid är beräknad till ungefär 200 år, men perioden från det att bygget startade tills det att det var färdigt är betydligt längre.

kinesiska_muren_4 Ungefär 220 f. Kr påbörjades byggnationen av en första försvarsanläggning längs Kinas norra gräns. Det var kinas första kejsare, Qin Shi Huang Di, som utfärdade ordern, då han ansåg att riket var hotat av mongoliska nomadfolk från norr. Framför allt kände sig Kejsaren och hans ministrar hotade av de vilda hunnerna. Av den anledningen beslöt sig även kejsaren för att bygga ihop de små redan existerande skyddsmurarna från tidigare erövringar. Det var ett massivt projekt som tog ungefär 10 år att slutföra, och resultatet var långt ifrån det slutgiltiga resultat man idag kan beskåda. Murarna bestod då till stor del av jordvallar, stenblock och torn.

Under de följande århundradena byggdes muren ut och förstärktes ytterligare av olika härskare, fram tills dess att större delar av muren raserades av mongolfursten Djingis Khan under 1200-talet. Bland annat så tvångsrekryterades 300,000 arbetare för att bygga en ny del av försvarsmuren. Även kejsaren Tian Bao rustade upp muren innan Djingis Khans anfall, inte mindre än 1,8 miljoner bönder skickades att arbeta på muren. Ungefär två miljoner människor beräknas ha arbetat med muren under Sui-dynastin, och cirka hälften av dem tros ha dött under byggnationen.

Det utseendet Kinesiska Muren har idag fick den under Mingdynastion (1368 – 1644), efter att Djingis Khans ättlingar dragit sig tillbaka norrut.

Nedan följer en reseskildring från Augusti 2007, då Lena besökte Kinas huvudstad Peking.
Från hotellet, som hette Lido, utgick flera olika rundresor som man kunde betala och följa med på. Rundresorna startade på morgonen och man kom tillbaka sent på
eftermiddagen. I varje rundresa ingick även lunch på en kinesisk restaurang, där maten var helt annorlunda än på Sveriges kinarestauranger. Allting var uppdukat på ett bord men en skiva i mitten som gick att snurra på. Många olika saker att äta som jag aldrig sett förut, man det var bara att prova. Helt okey och många nya smakupplevelser!

1:a rundresan gick till Minggravarna och Kinesiska Muren. Minggravarna, som ligger ca 50 km norr om Peking, var inte så spännande att besöka eftersom vi inte fick se någon grav utan bara själva området där gravarna
fanns.

Kinesiska Muren däremot kändes väldigt speciell att gå på, det är en ställe jag alltid velat sett. Vi hade enligt våran guide 1 1/2 timme på oss att vara tillbaka till bussen igen. Vi utgick från ett stort torg och muren delade sig åt två håll, den åt höger var minst krävande enligt guiden och den vägen var det många besökare som valde. Den åt vänster var mer krävande, men där fick man mer plats så jag valde den åt vänster. Den var bitvis väldigt brant och i 35 graders värme och utan vatten var det lite svettigt emellanåt! I början var det många försäljare, men dom avtog ju längre in på muren man kom. Utsikten var otroligt fin på många ställen. Jag hann gå hela vägen till det tog stopp och tillbaka innan tiden var ute, så den dagen blev det mycket motion.





Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?