Reseportalen.nu

Potalapalatset

potalapalatsetPotalapalatset ligger högt ovanför Lhasa, en av världens högst belägna städer, på berget Mar-po-ri (det röda berget). I många århundranden var palatset säte för regeringen och Dalai Lamas officiella residens.

Dalai Lama har inte bott i Potalapalatset sedan 1959, men platsen förblir ändå en av buddhismens heligaste. Enligt gammal buddhistisk tradition är palatset säte för ”Bodhisattvan”, ”Avalokitesvara i det rena Dewachenlandet”, Tibets skyddsgud. Den regerande Dalai Lama anses vara Avalokitesvaras reinkarnation, vilket kan förklara Potalapalatsets enorma religiösa och andliga betydelse för Tibets befolkning och för troende buddhister över hela världen.

Potalapalatset har under de senaste decennierna försummats, men har ändå förblivit ett av de viktigaste vallfärdsmålen för buddhistiska pilgrimer och turister från hela världen. Platsen är idag officiellt ett museum.

De första delarna av palatset byggdes cirka år 637, då härskaren Songtsan Gambo lät uppföra ett palats på platsen vid sitt meditationscentrum, för att välkomna sin kinesiska brud. Byggnaden förstördes senare i krig, och det man idag kan se började att byggas på 1600-talet då Potrang Karpo (det vita palatset) byggdes under överinseende av den femte Dalai Laman. Arbetet med Potrang Karpo avslutades 1648. Arbetet med Potrang Marpo (det röda palatset) inleddes cirka 1690 och färdigställdes 1694, tack vare de över 8,500 arbetare och hantverkare som deltog i byggandet.

I det röda palatset finns många platser som anses som heliga av Buddhister, samt viloplatsen för tidigare Dalai Lamas. Palatset förblev oförändrat långt in i det tjugonde århundrandet, inte förrän 1922, under den trettonde Dalai Lamas tid, påbörjades nya byggnationer. Det röda palatset renoverades och utökades med två nya våningar.

Efter att sommarpalatset Norbulingka i Lhasa blev färdigt, under mitten av 1700-talet, så har Potala enbart blivit använt under vintermånaderna och fick därmed namnet vinterpalatset.

Sedan 1994 står Potalapalatset, tillsammans med sommarpalatset Norbulingka och det närbelägna Jokhangtemplet i Lhasa, med på listan över UNESCO:s världskulturarv. Till de särskilt heliga platserna hör två mycket gamla kapell och i det vita palatset finns en helig staty med namnet Arya Lokeshvara.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?