Reseportalen.nu

Brighton

brightonBrighton, en stad som många turister tycker om, ligger i East Sussex i södra England. Hove som ligger bredvid har idag vuxit samman med Brighton och dessa bildar på så sätt enhetskommunen Brighton & Hove. Staden har ca 400 000 invånare och många av dessa är studenter då två större universitet finns på orten. Även många utländska elever studerar på någon av de många språkskolor som finns i Brighton. Det stora utbudet av hotell, strandliv, restauranger, butiker och nöjescenter har gjort orten till ett populärt resmål både bland utländska turister såväl som britter. Närheten till London har dessutom gjort att ekonomin och affärerna blomstrat på senare år.

Det är enkelt att med tåg ta sig till och från Brighton. Järnvägsstationen, som byggdes 1840, har bra förbindelser med bl. a London och Bedford. Volk’s Electric Railway är en annan tågsträcka som går längs med stranden i staden och som faktiskt sägs vara den äldsta elektriska järnvägen som fortfarande är i drift. Vill man kan även ta sig fram via det lokala bussnätet som omfattar mer än 250 bussar.

Ett vackert utflyktsmål att besöka när man befinner sig i staden är Brighton Pier, eller Palace Pier som den också kallas. Piren byggdes 1899 och är än idag lika populär med sina restauranger, pubar och t.o.m ett litet nöjesfält längst ute på piren. Det har tidigare funnit två ytterligare pirar. En av dessa var West Pier som byggdes 1866. Denna stängdes 1975 då den var dåligt underhållen och en säkerhetsrisk. När man till slut skulle renovera piren förstördes stora delar av piren i kraftiga stormar mellan december 2002 och januari 2003. Hoppet om att kunna restaurera den försvann dock helt då en omfattande brand i mars 2003 förstörde piren totalt. Den tredje ursprungliga piren, Chain Pier, byggdes redan 1823 för att i första hand tillhandahålla kajplatser för båtar. Man hade dock enstaka nöjesattraktioner, som tex en Camera Obscura. Då man byggde den tidigare den nuvarande Palace Pier krävde man faktiskt att Chain Pier skulle rivas. Detta behövdes inte göras då den äldsta piren förstördes i en storm 1896. Man kan än idag se lämningar av piren vid mycket lågt vattenstånd.

Andra vackra byggnationer är bl.a The Royal Pavilion, som är ett före detta kungligt palats som byggdes på 1700-talet med indisk/orientalisk inredning och arkitektur. Brightons äldsta kyrka, St. Nicholas Church, är också en vacker byggnad att besöka.

Besöker man Brighton i maj kan man passa på att besöka Englands största konstfestival- Brighton Festival. Staden fylls under denna tid med utställningar och uppträdanden överallt. Under samma månad hålls även The Great Escape, som under tre dagar bjuder på olika liveframträdanden runtomkring i staden. Ytterligare en festival som i augusti lockar tusentals besökare är Gay Pride Carnival, som är en färgsprakande och stor tillställning.

För den som gillar att besöka museum finns det flera att välj på här. Ett av dem är Brighton Toy and Model Museum, som med sin utställning av leksaker säkerligen lockar både vuxna och barn. Är man intresserad av natur kan ett besök på Booth Museum of Natural History varmt rekommenderas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?