Reseportalen.nu

Historia

Greklands historia sträcker sig tillbaka till bronsålder vilket har kunnat fastställas genom fynd, främst vid egeiska havet som är från år 3600 f. Kr. Grekerna tros ha sitt ursprung i den indoeuropeiska folkgruppen som invandrade till de grekiska öarna och till fastlandet. Kreta och Peloponnesos, där utgrävningar av gamla bosättningar har skett, visar på att det var befolkat år 2000 f. Kr. Här upprättades ett flertal borgar, främst i Mykene vilken var den stad som kungen regerade ifrån.

Grekland var tidig i utveckling när det gäller det mesta. Redan 800 f. Kr hade man utvecklat och börjat använda sitt eget alfabete. Redan år 776 f. Kr samlade man grekiska atleter för att delta i de gemensamma spelen i Olympia, vilket sedan fortsatte att anordnas med fyra års mellanrum.

Vid denna tid bestod det helleniska riket av fastlandet Grekland men även flera öar som var kolonier under det helleniska riket. Det helleniska riket var under hård attack från det persiska riket och efter ett stort antal försök att invadera Grekland slog Alexander den store tillbaka och erövrade istället hela det persiska riket och lade det under sig i det helleniska riket.

Med tiden hade grekerna övergått från att vara en militärmakt till att utveckla samhällen, kultur och språk runt om i sina erövrade områden vilket så småningom ledde till att romarna invaderade Grekland år 168 f . Kr. Dock lyckades man behålla den grekiska kulturen i stora delar av landet och när man senare återfick landet, i samband med att romarriket splittrades utsåg man Konstantinopel till huvudstad, vilket var huvudstad fram till dess att staden erövrandes av det Osmanska riket år 1454.

Osmanska riket

I och med att det osmanska riket invaderade Grekland så upphörde det Bysantinska riket, Östrom, och det helleniska riket. Under det omanska styret så fick grekerna ändå en dräglig situation och oftast var det lokalbefolkningen som styrde i de olika distrikten och kunde fortsätta med sin utveckling av framför allt den internationella handeln.

Under slutet på 1700 talet började grekerna att göra uppror mot det osmanska riket, vilket slogs tillbaka hårt. Detta innebar att ett flertal rebellgrupper sökte sig till bergen där de utvecklade en egen gerillaarme. Det skulle dröja närmare 50 år efter det första upproret innan man gjorde ett nytt försök att återerövra Grekland från det osmanska riket och denna gång skedde det under ledning av ärkebiskopen Germanos av Patras. Det grekiska upproret fick stor uppmärksamhet och stormakter som bland annat Ryssland och England stödde grekerna och till slut lyckades man besegra turkarna i oktober år 1827, vilket blev slutet på det grekiska frihetskriget. 3 år senare, utropades Grekland till en självständig stat och en monarki.

Modern historia

Under andra världskriget var Grekland hårt ansatt av Nazityskland och dess allierade. År 1941 invaderades Grekland och hamnade under ockupation som varade fram till andra världskrigets slut. Grekland var inte bara skakat av ockupationen utan även av det inbördeskrig som pågick samtidigt mellan de konservativa och kommunister. Det skulle dröja ända fram till år 1952 då Alexandros Papagos lyckades återförena alla under ett styre.

Från 1950 talet och fram till år 1974 skedde många regeringsbyten och statskupper, även med utländska makters hjälp. Grekland drevs långa perioder av en militärjunta och det skulle dröja ända fram till år 1975 då militärjuntan föll och man utropade Grekland som en republik och en demokrati. År 1981 gick Grekland med i EU och landet införde euro som valuta år 2002.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?