Reseportalen.nu

Nationalparken Þingvellir

nationalparken-pingvellirÞingvellir nationalpark, eller Tingvalla, är namnet på två betydande orter på södra delen av Island. Þingvellir (”Þing”: folkförsamling, ”vellir”: slätt) är för det första en historisk samlingsplats men för det andra också sedan 1928 en nationalpark.

Runt år 930 höll de erövrande norrmännen på den här platsen det första lagstiftande mötet på Island, alltinget. Alltinget räknas som en av världens äldsta regeringar. Det fanns kvar till år 1798, när danskarna upplöste det. År 1928 utnämndes som tidigare nämnt området kring Alltingets gamla samlingsplats till nationalpark. Efter andra världskriget, den 17 juni 1944, utropades till slut republiken Island på denna historiskt viktiga plats.

Nationalparken Þingvellir finns på sydvästra Island, ungefär 40 km nordost om Reykjavik. Platsen ligger mitt på en speciell zon: här stöter de amerikanska och europeiska kontinentalplattorna ihop. Varje år driver de två gigantiska tektoniska plattorna ungefär två centimeter närmare varandra, vilket inte sällan tydligt framgår i form av jordbävningar och vulkanutbrutt. Nationalparken omges av inte mindre än fyra aktiva vulkansystem. Den som vandrar i det enastående landskapet kan ana de naturkrafter som finns i området. Kontinentalplattornas rörelser mot varandra skapar imponerande sprickor, klippskrevor och schakt.

Bara ett stenkast ifrån Þingvellir finns Islands största vattenfall, Gullfoss (isländskans ”gull” betyder guld och ”foss” betyder vattenfall). I två etapper övervinner älven Hvitá här en höjdskillnad på 32 meter. Året runt vräker sig här vattenmängder från 30 kubikmeter per sekund under vintern och upp till 1600 kubikmeter per sekund under sommaren nedför de båda stupen. De enorma vattenmängder som kommer från fallet slukas fullständigt av klyftan.

Nationalparken Þingvellir, vattenfallet och geysrarna vid Haukaludur i närheten, det mest välkända området med heta källor på sydvästra Island, utgör tillsammans den så kallade ”gyllene cirkeln”, en av de mest berömda sevärdheterna på ön i norra Europa. 2004 upptogs Nationalparken Þingvellir på listan över UNESCO:s världsnaturarv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?