Reseportalen.nu

Historia

Italien är ett av de länder som har haft väldigt stort inflytande över hur Europa ser ut idag. Landet har varit väldigt delaktigt i att forma såväl den kulturella som samhälleliga utformningen. Där Italien ligger idag har det under de senaste tusen åren existerat olika kulturer och samhällen. Faktum är att människor har levt här sedan förhistorisk tid. Ungefär 1000 år före vår tideräkning bosatte sig greker på landets sydspets och denna del av Europa och världen som idag är Italien kom att domineras av etrusker och romare under flera århundraden. Etruskerna kom till landet genom alperna och tog sig ända ner till mellersta Italien. Dessa var inte fler än italerna som levde här, men de kom att styra över dem. Det kunde de göra då de hade en civilisation som tekniskt sett var överlägsen. Etruskerna och grekerna präglade landet under en tid, men sedan kom de att få konkurera om de norra och centrala delarna av landets halvö med romarna. Det romerska riket blev sedan stort och kom att spela stor roll för landet Italien. Romarna byggde upp ett stort och mäktigt rike och kom att lämna spår efter sig i form av häftig romersk antik arkitektur, där Colosseum kanske är allra mest känt.

Det romerska rikets sista kejsare föll ungefär 500 år efter vår tideräkning, men hans efterträdare Odoacer kom att behålla i princip hela riket och dess kultur. Dock kom landet att senare bli övertaget och många olika strider präglade landet under några hundra år. En av de sista striderna under medeltiden kom att leda till att en stor del av det som idag är centrala Italien kom att bli en så kallad kyrkostat. Landet kom att fortsätta delas och sammanslås under tiden som följde och det var först år 1861 som kungadömet Italien utropades. Fler krig följde och landet kunde därmed expandera sitt område, under ett krig med Preussen mot Frankrike vann man Rom som sedan utropades till landets huvudstad år 1870.

Under första världskriget kom man att erövra ännu mer mark, men trots det ville man ha mer då man ansåg att Italiens insats i kriget varit stor. I detta klimat som präglade landet tillträdde den kände Mussolini som landets ledare. Han kom att spela stor roll för landet under det kommande andra världskriget där Italien var en av de såkallade axelmakterna. Mussolinis plan med andra världskriget var dels att det skulle gå fort och dels att det skulle komma att bidra till ett utvidgande av landets yta på bekostnad av de man var allierade med. Man kom under kriget att ockupera såväl Östafrika som Grekland. Dock blev man besegrade av den brittiska flottan till havs, vilka sedan ockuperade Nordafrika, som Italien också ville åt.

Hela det andra världskriget slutade med att de italienska och tyska trupperna till slut blev besegrade av de brittiska och amerikanska styrkorna. Stödet för Mussolini i landet var vid den här tiden svagare bland etablissemanget i Italien. Efter kriget kom landet att gå från att vara en monarki till att bli en republik. Denna första republik gick i stöpet under 90-talet då landets skakades av en stor politisk kris på grund av en korruptionshärva. Denna första republik ersattes dock av en andra. Idag är Italien känt världen över för sin gamla kultur och historia och människor reser hit från hela världen för att upptäcka och njuta av denna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?