Reseportalen.nu

Studera Italienska

studera-italienskaVid en undersökning på ett internetforum så korades italienskan till världens vackraste språk. Detta är förstås inte en vetenskaplig synpunkt, och skönhet är väldigt individuellt, men det kan ändå inte förnekas att italienskan är ett vackert språk. De långa sjungande vokalerna, de markerade konsonanterna, den livliga rytmen – det är lika härligt att försöka sig på att prata italienska som det är att lyssna på språket. Sin skönhet till trots så är italienska relativt lätt att lära sig och redan efter några veckor på en bra språkkurs så kan man göra sig förstådd i vardagliga situationer. Självklart lär man sig italienska bäst om man beger sig för att studera i Italien och utan tvekan så är Rom den bästa platsen att åka till.

Den eviga staden

Rom anses vara den västerländska civilisationens vagga och till och med vårt språkbruk vittnar om stadens viktiga status i den europeiska historien: de flesta känner till ordspråk som ”Alla vägar bär till Rom” eller Roms benämning som ”den eviga staden”. Staden är full av antika ruiner och pampiga kyrkor som alla på olika sätt vittnar om Roms viktiga roll genom århundradena. Dessutom är Rom hem till några av konsthistoriens vackraste verk: Michelangelos takmålning i det Sixtinska kapellet, statyerna i Pantheon eller den pärlande Fontana di Trevi. Men tyvärr så kan det vara ganska stressigt att försöka uppleva historiens vingslag i Rom för att man måste kämpa med andra turisters blixtrande kameror, uppvikta kartor och utschasade turguider – för att inte tala om de långa köerna till de mest berömda platserna. Den största turistsäsongen är under sommaren, men Italiens heta klimat kan sätta ytterligare käppar i hjulen för den sightseeingsugne besökaren – om man är ovan vid värmen kan man lätt bli uttorkad, trött och få huvudvärk. Därför kan det vara bättre att besöka Rom under lågsäsongen på den tidiga våren eller senhösten: då det är både lugnare på gatorna och svalare i luften.

Utforska staden i lugn och ro

Ett bra sätt att verkligen lära känna staden på djupet, bortom turistdrivorna som trängs bland de mest berömda attraktionerna, är att ta en italiensk språkkurs i Rom. Studier kombineras lätt med den typ av avslappnade sightseeing som Rom efterfrågar. Du kommer att ha lektion under tiden som solen ligger på och staden är som mest hektiskt, för att sedan bege dig ut på upptäcktsfärd under eftermiddagen. En morgonpigg person har turen att kunna utforska Rom innan och medan staden vaknar: fåglarna på torgen, en kopp doftande espresso till morgontidningen, seriösa män som rusar fram i sina kostymer – intryck som tar tid och inte kan rusas fram från en turistbuss. Om du stannar en längre period kan du komma in i den italienska levnadsrytmen genom att bara strosa runt – vandra genom de bohemiska kvarteren Trastevere som ligger på den södra sidan av floden. Där kan du äta middag på ett traditionellt ställe där ingen i personalen kan ett ord engelska, då kommer språklektionerna att komma väl till pass! På vägen hem kan man köpa en gelato-glass som svalkande efterrätt i ett av de hundratals glassbarerna som kantar Roms gator. Eller ta en omväg och bestig den Spanska trappan för att titta ut över stadens tak medan himlen färgas i tusen nyanser av orange-röd-lila i den italienska solnedgången.

Plugga språk på semestern

Språkresor för vuxna blir allt vanligare. Fördelen med språkstudier på semestern är att de håller hjärnan stimulerad samtidigt som de tar dig rätt in i hjärtat av landets kultur. Man har massor med möjligheter att sätta vad man lärt sig på lektionerna i bruk eftersom alla runtomkring pratar italienska som modersmål. Det försnabbar inlärningen, men framförallt slipper du känna dig som en korkad och arrogant turist som inte ens kan beställa en kopp kaffe. Men att välja en språkresa på semestern behöver inte nödvändigtvis vara enbart fokuserad på språkinlärning.Under lektionerna får du även veta mer om Rom och Italien, du får träffa människor i samma situation som du själv och de flesta skolor organiserar fritidsprogram. Då kan du besöka berömda museer och gallerier med rabatterade priser samtidigt som du undviker den värsta rusningen. Lokala lärare kan även känna till dolda guldklimpar som inte alla andra känner till – och kan tipsa dig om var man finner dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?