Reseportalen.nu

Historia

Maltas historia sträcker sig ända till cirka 5000 år f. Kr. Man är lite osäker på vilken folkgrupp som först anlände till Malta men man tror att befolkningen invandrade från Sicilien eller nedre Asien. Man har funnit flera monument skapade på kalksten och som än idag finns kvar att beskåda på ön varav 7 av dessa är skyddade av UNESCO.

Man har även vid utgrävningar hittat tempel från antiken och en underjordisk stad, belägen på ön Gozo, som man även idag kan besöka, och många av de upptäckta fornlämningarna har visat sig vara äldre än pyramiderna i Egypten.

Malta blev, som många andra öar och städer kring medelhavet, koloniserade år 1000 f. Kr av fenicier som kom från Afrika som främst använde ön för att kontrollera sjöfarten men Maltas strategiska placering gjorde även ön utmärkt som en handelsplats, mitt mellan Italien och Afrika. Från tiden då fenicierna ockuperade ön kunde man bland annat finna flera gravlämningar innehållande sarkofager.

Mellan perioden 736 till 400 f. Kr var Malta ockuperat av grekerna och mellan åren 400 och 218 f. Kr var det ett karthagiskt styre på ön. Romarna invaderade Malta år 218 f. Kr och gjorde Malta till en del av provinsen Sicilien. Romarna byggde en stor fästning på ön och under romarrikets styre var Malta en välmående och rik ö vilket varade ända fram till Romarrikets fall.

Efter romarrikets fall och fram till 800 talet var Malta utsatt för flera angrepp och styrdes av bland annat vandalerna och Östgoterna men blev även hårt ansatt av sjörövare.

År 870 blev Malta en del av det Bysantinska riket och Maltas huvudstad återrestaurerades och ön fick en betydande arabisk kultur. Under denna period odlades bomull på ön med stor framgång.

År 1091 befriade Kungariket Sicilien Malta och slängde ut det arabiska riket. Dock var Malta ingen större erövring av värde vilket ledde till att Malta förföll och områdena delades senare upp bland aristokrater på ön som byggde egna palats och under denna period byggdes även flera kyrkor vilket innebar att kristendomen åter kom till ön och att den arabiska och muslimska kulturen fick ett bryskt slut.

Mellan åren 1280 fram till 1479 var Malta en del av kungariket Aragonien, och det var när Spanien blev en nation 1479 som Spanien övertog herraväldet på Malta och det främsta skälet var att kungariket Spanien befarade en arabisk invasion som man trodde skulle ske genom Malta. Malta överlämnades till Johanniterorden, som senare skulle kalla sig för Maltesriddarna, som fick i uppgift att skydda Malta och Europa från anfall från det Osmanska riket. Under 1500 talet gjorde det Osmanska riket flera försök att erövra Malta och år 1564 skickade det Osmanska riket 40 000 soldater som skulle erövra ön från Maltesriddarna som uppgick till enbart 6000 man. Genom strategiska beslut och en stark kämpaglöd lyckades Maltesriddarna under ledning av Jean de la Valette att försvara Malta och man beslöt därefter att bygga en ny befäst stadsdel som senare fick namnet Valletta, efter den stormästare som hade lett Maltesriddarna till seger och som dog samma dag som staden färdigställdes.

Malta erövrades och ockuperades vid Napoleons framfart i Europa och när Napoleon besegrades blev Malta, på folkets egen begäran, en brittisk koloni. Under början på 1900 talet blev Malta mer och mer självständigt och det beslutades år 1921 att Malta skulle ha ett eget styre på ön. Malta drabbades hårt av andra världskriget då fler bomber föll över Malta än över London på grund av att Malta inhyste en brittisk flygbas. Efter kriget rådde en stor oreda på Malta och efter att britterna övergivit tanken att göra Malta till en del av Storbritannien genomfördes de första valen på Malta år 1962. År 1974 blev Malta en självständig stat samtidigt som man hade frigjort sig helt från Storbritanniens inflytande. År 2004 gick Malta med i EU.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?