Reseportalen.nu

Populära Resmål

Malta är ett mycket populärt resmål och ön tar emot hundratusentals turister varje år. På Malta finner man det mesta man kan önska av sin semester, lugna badvikar, mycket vackra laguner där dykningen är bland den bästa i världen, historia i mängder, mysiga stadsdelar med trånga gränder och massor av uteserveringar och shopping.

Till Malta kan man resa året om även om det finns vissa perioder som är bättre än andra. Maltas vinter är mild med en genomsnittstemperatur på 14 grader som dock ofta för med sig regn och vindar och under sommaren stiger temperaturen och det kan ibland bli riktigt hett och torrt medan Malta under våren och hösten har ett mycket behagligt klimat.

Till Malta kan man flyga direkt, det finns både charter och reguljärflyg. På Malta finns flera bra hotell men det kan under högsäsongen vara svårt att resa hit reguljärt då hotellen ofta är fullbokade.

Valletta

Staden Valletta byggdes år 1566 efter att Maltesriddarna hade besegrat det Osmanska riket som försökte erövra ön. Staden byggdes för att klara av framtida anfall och blev öns fästning. I Valletta bor 10 000 invånare och stora delar av staden finns med på UNESCO:s världsarvslista på grund av det stora kulturhistoriska värde som staden utgör.

I Valletta finner man en blandad kultur och konstformer som kommer från de perioder som Malta stod under arabiskt styre och europeisk, vilket har lett till att man idag fortfarande finner influenser både från Medelhavsländerna men även mellanöstern.

Staden Valletta är en romantisk stad där man finner mängder av aktiviteter, här trängs marknaderna med hantverksbodar och i de trånga gränderna och runt torgen så hittar man ett myller av uteserveringar. Om man tycker om att shoppa är Valletta rätt plats då man kan finna dels de senaste inom mode från de stora märkeskedjorna men även unik och säregen design i de mindre butikerna.

Vallettas stadsdelskärna har man lyckats hålla intakt och i denna stadsdel finns massor av kulturhistoriska byggnader, slott och katedraler. Om man promenerar i de trånga gränderna finner man även ett stort utbud av konstutsmyckade kyrkor och arkitektur från medeltiden.

För de som är intresserade av mer historia eller är allmänt intresserade av grottor är ett besök på ön Gozo att rekommendera. Här ligger ett tempel byggt 12 meter under jord och på ön finns även fler förhistoriska tempel och en fantastisk kalypsogrotta.

Ett besök på ön Comino rekommenderas också, här finns en vacker natur rikt på växter och djur men även en av världens vackraste laguner som har ett klarblått vatten med underbart vackra stränder. Detta är paradiset för den som dyker då vattnet och korallreven ger fantastiska upptäckter och det finns även en underjordisk grotta man kan undersöka.

Malta erbjuder ett stort utbud på hantverk som bland annat metallarbeten i koppar eller mässing. Man kan även hitta handgjorda smycken i bland annat silver och en av öns mest kända hantverksprodukter är de handgjorda glasen med sina speciella blåa nyanser. I matväg ska man titta efter den maltesiska honungen och om man är intresserad av kryddor kan man köpa kapris eller timjan som odlas på ön.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?