Om Vasco da Gamas färd till Indien lyckades lovade Kung Dom Manuel I att han skulle bygga ett kloster, och så blev det. Han lät även bygga ett vackert fyr- och vakttorn vid floden Tejos mynning efter att den legendariske seglaren återvänt. Hieronymiternas kloster i Lissabon är ett unikt byggnadsverk, och är en symbol för Portugals gyllene tidsålder.
Portugal stod på höjdpunkten av sin makt i början av 1600-talet. Berömda sjöfarare som Vasco da Gama och Pedro Alvares Cabral seglade över världshaven. Landet styrdes under den tiden av Kung Dom Manuel I ”Den lycklige”, som var besatt av makt och storhet. En besatthet som drev honom under hela hans livstid. Drömmen om en portugisisk värld gjorde honom till en av de ivrigaste byggmästarna bland sin tids regenter. Han lät bland annat bygga Beléms torn (Torre de Belém) vid Tejos utlopp. Det var över floden Tejo som sjöfarare lämnade Lissabons hamn, och även den vägen de återvände. Manuel I reste Beléms torn som fyrtorn, som en på långt håll synlig signal för sina sjöfarare. Tornet fick en andra funktion som befästnings- och vakttorn för den portugisiska huvudstadens hamn: som ett tecken på makt och styrka för att skrämma bort piraterna som vid den tiden kretsade kring kusterna med sina skepp för att anfalla den kunglige upptäckarens och erövrarens rikt lastade fartyg.
Hieronymiternas kloster (Mosteiro dos Jerónimos) ligger vid Tejos strand. Pengarna för bygget av den praktfulla klosteranläggningen kom från försäljning av de värdefulla kryddor som Vasco da Gama hade fört hem till sin kung från Indien.
Manuels byggmästare skapade, inspirerade av intrycken från främmande, orientaliska länder, ett mästerverk i sten. En ny byggnadsstil, döpt efter Manuel I, uppstod: den manuelitiska stilen, som inte står att finna någon annanstans i världen. Framför allt i klostrets pelargång kan man se de förtrollande egenskaperna hos den manuelitiska stilen, pelargången som även anses vara den vackraste i världen.
Kommentera