Reseportalen.nu

Edinburgh

Edinburgh, som är landets huvudstad och ligger i sydöstra Skottland, är landets näst största stad och bebos av ca 497 460 invånare. Staden är betydelsefull inom den moderna finansiella marknaden och är även en populär storstad att besöka bland europeiska turister. Edinburgh är till utseendet mycket varierande, med bl.a den medeltida och georgianska arkitekturen som sätter en historisk prägel på omgivningen. Man kan säga att staden äredinburgh uppdelad i två delar med det fina grönområdet Princes Street Gardens mittemellan. I den södra delen, Old Town, ligger Edinburgh Castle, beläget på en sedan länge utslocknad vulkan – något man inte bör missa när man besöker staden. Här kan man också hitta Arthur’s Seat, som är en klippa uppbyggd i den slocknade vulkanen. Utsikten från klippan är fantastisk då den är den högsta punkten på flera kilometers avstånd.
arthurs_seatFortsätter man från Arthur’s Seat, ner längs huvudgatan Royal Mile ser man mycket av den medeltida staden och sevärdheterna är många. I slutet på gatan ligger dessutom ytterligare ett slott, Palace of Holyroodhouse.

I norra delen av Edinburgh ligger New Town som faktiskt inte är så nytt som namnet antyder. Stadsdelen kom till som en nödlösning på 1700-talet då behovet av utvidgning blev stort tack vare den stora befolkningsökningen. Huvudgatan i denna del är George Street, som även leder upp till Old Town. Vill man shoppa är det en bra idé att bege sig till Princes Street där man kan hitta det mesta. Vill man bege sig ut på kvällstid har Edinburgh många restauranger, pubar och nattklubbar. Många av dessa ligger på Grassmarket och Lothian Road. Det finns även många nyetableringar på George Street i New Town samt längs hamnområdena vid Leith.

I augusti hålls den kända Edinburghfestivalen som håller på i hela fyra veckor. Festivalen består av flera olika delar, varav de mest kända är konstfestivalen Edinburgh Fringe, Edinburgh International Film festival, Edinburgh International festival och det pampiga Edinburgh Military Tattoo. Det sistnämnda är en makalös uppvisning/konsert av militärorkestrar utanför Edinburgh Castle och väl värt ett besök.

Vill du uppleva en härlig storstad med allt den har att erbjuda, och samtidigt känna historiens närvaro föreslår vi att du besöker Edinburgh. Det kan vara intressant att veta att staden faktiskt sedan 1995 är med på UNESCO:s världsarvslista med sina över 4500 bevarade byggnader.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?