Reseportalen.nu

Loch Ness

loch-nessDenna sägenomspunna sjö ligger i de skotska högländerna, ca 37 km sydväst från Inverness. Sjön har ett medeldjup på 132 meter och ner till 230 meter på de djupaste platserna. Detta är en av de mest besökta platserna i landet tack vare det legendariska sjöodjur som påstås finnas i vattnet – sjöodjuret Nessie. Även om man inte lyckas se några ovanliga varelser som dyker upp är det väl värt att besöka Loch Ness under vistelsen i Skottland. Området är oerhört vackert och erbjuder fantastiska vyer över såväl vattnet som de omgivande bergen. Sjön är 37 km lång där den sträcker sig fram mellan de gröna kullarna och dess djup gör den till den sjö som innehåller mest sötvatten i hela landet och har dessutom cirka fyrtio mindre floder och bäckar som mynnar ut i sig. I den södra delen av sjön, ca 140 meter från stranden finns en liten ö som kallas Cherry Island eller Eilan Muireach på gaeliska (Murdoch’s Island). Denna ö är en så kallad crannog och helt eller delvis konstgjord. Från början var den 49×51 meter stor, men är idag mindre då vattennivån steg när sjön kopplades ihop med den Kaledoniska kanalen, något som även gjorde att en mindre intilliggande ö, Dog Island, helt försvann. På 1500-talet stod det på ön en borg som var byggd av sten och ekträ. Troligen användes borgen som en fästning att fly när så behövdes, andra hävdar istället att ön bestod av en jaktstuga och att man använde den lilla intilliggande ön till att ha jakthundarna på.

Legenden om Nessie

loch-ness-monstretEn av de populäraste legenderna som uppstått i denna trakt är den om Loch Ness-odjuret, som fått smeknamnet Nessie. Det sägs att varelsen bor i sjön och många har sedan hundratals år tillbaka påstått att de har sett denna vid vattenytan. Den första dokumenterade redogörelsen för iakttagelser av Nessie gjordes 1933, då en man och dennes hustru ska ha sett ett drakliknande förhistoriskt djur, som rörde sig ner mot vattenbrynet med ett bytesdjur i munnen. Detta spreds i skotska tidningar och startade spekulationer som även nådde till andra länder i världen. Den sjätte december samma år togs det första fotot av Nessie och publicerades i den brittiska tidningen Daily Express. Det mest kända fotografiet av sjöodjuret togs 1934 och kallas ”Surgeon’s photograph (kirurgens fotografi). Det speciella med just denna bild var att den visade varelsens huvud och hals. Fotot har på senare tid varit föremål för noggrann granskning och det har visat sig att fotot med stor sannolikhet ej är vad det ser ut att vara. Analyser av bilden avslöjar att föremålet som ska föreställa varelsen i själva verket är väldigt litet, ca 60-90 centimeter stort, att vågorna är för stora i proportion till något som påstås vara så pass stort som sjöodjuret och att fotot således är taget på väldigt nära håll.

Vill man lära sig mer om platsen är det en bra idé att besöka ”the Loch Ness Centre” som ligger längs sjöns västra kust, i byn Drumnadrochit. Centrumet och den tillhörande utställningen använder sig dels av laserljus, digitala projekteringar och andra specialeffekter för att presentera Skottlands geologiska historia, legender och den forskning som bedrivits vid Loch Ness. Detta gör att besöket säkerligen uppskattas av både stora och små. Alldeles intill byn finner man dessutom Urquhart Castle, ruinerna av en av de starkaste fästningarna i det medeltida Skottland. För den som vill ta sig ut på själva sjön finns det båtturer som avgår från flera olika platser längs de omgivande stränderna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?