Reseportalen.nu

Historia

Mallorca har en lång och våldsam historia som börjar redan år 4000 f. Kr. Då invandrade de första invånarna till Mallorca vilket man tror tillhörde folksläktet indoeuropéer. Det är dock först år 1500 f. Kr som man har funnit boplatser på Mallorca i samband med utgrävningar.

Då Mallorca både ligger utsatt till men även strategiskt mycket centralt har Mallorca varit föremål för flertalet erövringar genom tiderna. Cirka år 700 f. Kr och fram till cirka 150 f. Kr var ön främst bebodd och styrd av greker och fenicier. År 122 f. Kr erövrades ön av romarna och blev en del av romarriket, som många andra länder och öar i medelhavsområdet och kristendomen infördes på ön. Romarna grundade och byggde staden Palma de Mallorca, vilket idag är öns huvudstad. Vid romarrikets fall fortsatte ön att vara kristen fram till den övergick i bysantinskt välde år 500.

Under år 903 erövrade Morerna ön och under de närmaste 300 åren var Mallorca muslimskt under arabiskt styre. Under denna period fick Palma de Mallorca, som även var morernas huvudstad en moské och med åren byggdes även en stor organiserad piratverksamhet upp på ön vilken gjorde att Mallorca blev skräckens ö för många av medelhavets sjöfarare. År 1200 befriades Mallorca av Kung Jaime I av Aragonien och Mallorca blev en del av det Aragoniska riket och kristendomen infördes åter igen på ön.

Under det Aragoniska riket blir ön självständigt och under en period år 1300 var öns huvudstad medelhavets mest affärsinriktade och rikaste stad. År 1479 bildades nationen Spanien, i samband med giftermålet mellan kung Ferdinand II av Aragonien och drottning Isabell I av Kastillien, och Mallorca blev en del av det spanska riket. Men ön invaderas och belägras av turkarna och det ska dröja till år 1571 då Don Juan de Austria som var amiral för den kristna flottan, besegrar turkarna vid Lepanto och turkarnas framfart i medelhavet stoppas. Därefter har Mallorca fått tillhöra Spaniens rike, utan större störningar, trots att det under senare århundraden har utsatts för flera angrepp och var även ofta utsatt för skövlingar. Spanien hamnade ofta i konflikter med England och Frankrike som gjorde flera försök att erövra Mallorca och få kontroll över den strategiskt placerade ön.

Mallorca blev även indraget i det spanska självständighetskriget som började med att Frankrike invaderade Portugal år 1807 och sedan Spanien år 1808, under ledning av Napoleon. Kriget pågick fram till år 1814 då en grupp med allierade arméer från bland annat Ryssland, Sverige, England och Österrike besegrade Napoleon år 1814. Först i slutet på 1800 talet rådde lugnet på Mallorca och ön började åter igen blomstra upp och bli en välmående och rik ö bland annat tack vare sina fantastiska vindodlingar på ön.

När det spanska inbördeskriget bröt ut år 1936 blev Mallorca indraget i detta. Kriget slutade med att Franco tog makten över Spanien år 1939 och därmed tog även Franco över styret på Mallorca. Under Francos tid utvecklades ön till ett populärt turistmål för resande i hela Europa. År 1960 öppnade man den första flygplatsen på ön och i samband med detta tog charterturismen en ordentlig fart.

Det skulle dröja ända till år 1983 innan det första valet skedde på ögruppen. Mallorca styrs idag från Palma och har en egen administrativ division. Mallorca är med i EU och använder Euro som valuta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?