Reseportalen.nu

Historia

Man har i Kanada funnit spår vid utgrävningar som visar på att Kanada haft bosatta sedan minst 10 000 år tillbaka. Dessa folkgrupper tros härstamma från indianerna och eskimåerna som än idag är en del av den kanadensiska befolkningen.

År 1000 finns spår efter bosättningar från vikingarna som landsteg i Kanada under ledning av Leif Eriksson. Det är den första kända kontakten mellan européer och de nordamerikanska indianerna. Även om indianerna så småningom drev bort vikingarna från deras bosättningar tror man att de är runt år 1000 som den första befolkningen börjar bosätta sig runt om i Kanada.

Brittiska och franska kolonier

Första brittiska anspråken på Kanada gjordes år 1497 av John Cabot. Därefter har flera upptäcktsresande som Jacques Cartier år 1534 på Frankrikes uppdrag försökt att kolonisera Kanada utan några långvariga resultat. Det var först år 1604 som Samuel de Champlain grundade staden Port Rayal och år 1608 även staden Quebec som den franska koloniseringen började ta form och man lyckades utforska landet ända upp till den västra prärien och söderut längs med Missisippifloden upp till Mexikanska golfen.

Ungefär samtidigt upptäckts Kanada av Henry Hudson som för britternas räkning har för avsikt att kolonisera Kanada. Britterna upptäckte att Kanada hade stora tillgångar på fisk och pälsar och detta ledde fram till en konflikt mellan Storbritannien och Frankrike och år 1713 tappade Frankrike stora landområden till Storbritannien. Vid det sju år långa kriget år 1758 förlorade Frankrike även kontrollen över Quebec och efter att Napoleons framfart i Europa helt stoppats upp så överlät Frankrike hela Kanada till England genom fredsavtalet i Paris.

Då England hade stora problem att integrera fransmännen med Englands språk och kultur, framförallt i storstaden Quebec med sina dåvarande 70 000 invånare, så beslöt man år 1774 att de franska nybyggarna fick behålla franska som språk och den katolska religionen.

När den amerikanska revolutionen bryter ut vägrade Kanadas kolonier att gå samman med de 13 kolonierna i USA som revolterade. Detta ledde till en invasion av amerikanska styrkor med dessa drevs snabbt ut ur landet av de brittiska styrkorna. I samband med revolutionen flydde ett stort antal invånare och frigivna slavar från Amerika till Kanada.

Staten Kanada

Under 1800 talet kom en stor grupp av engelsmän, skottar och irländare som invandrade till Kanada. Snabbt byggdes städer och en civilisation upp med kanaler och järnvägar för att främja Kanadas handel. År 1867 slår man ihop alla kanadensiska kolonier till en under en konfederationsstat som döptes till Kanada samtidigt som landet utropades till en konstitutionell monarki. Skälet var att det brittiska styret ville effektivisera utvecklingen av Kanada då flera kolonier blev dyrbart att administrera.

År 1919 gick Kanada med i Nationernas förbund, som tack för sin insats i första världskriget, och Kanada fick av britterna tillstånd att bedriva sin egen utrikespolitik. År 1931 fick Balfourdeklarationen, som skrevs år 1926, laga kraft och med detta så förlorade även britterna jurisdiktion över Kanada.

Kanada är idag ett välmående och rikt land som leds av drottning Elizabeth II, som är Kanadas statsöverhuvud och som representeras av en generalguvernör.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?