Reseportalen.nu

Studera i Kanada

vancouverKanada kommer ofta på förstaplats när det gäller rankningar av livskvalitet, tätt följt av de nordiska länderna. Så ska man resa iväg för att arbeta eller plugga utomlands till en bättre plats än hemma så kan Kanada vara ett av endast en handfull säkra kort. Kanadensarna är kända för att vara öppna, vänliga och välkomnande mot utlänningar – i synnerhet européer. Precis som för amerikaner från USA så är det europeiska arvet viktigt för kanadensarna och de flesta vet exakt vilka europeiska länder deras förfäder kom ifrån. För den som är sugen på att korsa Atlanten för sina studier finns det flera anledningar varför Kanada är ett föredra framför USA.

Lugnare levnadstakt – högre levnadsstandard

Kanada är känt för att vara mycket lugnare och mer avslappnat än USA, som ofta kan vara en väldigt hetsig plats att befinna sig på. Kanada har en oerhört vacker natur, något som befolkningen är stolt över och vet att uppskatta. De flesta beger sig ut i vildmarken relativt regelbundet – på helger eller semestrar – för att vandra, campa eller åka skidor i bergen. Vintern är förvisso lång, men skidmöjligheterna är oslagbara och om du gillar skidor eller snowboard så är Kanada idealiskt – du kan bo i en storstad och ändå kunna glida ner för några av världens bästa backar om eftermiddagarna! Regelbundna avbrott i naturen hjälper dig slappna av, så det är inte undra på att forskning visat att de som är ute i naturen ofta överlag mår bättre än de som tillbringar större delen av livet i stadsmiljö.

Kanadas språk

Majoriteten av kanadensarna talar en engelska som kan låta amerikansk för det otränade örat, men faktiskt är en egen distinkt dialekt: de flesta kanadensare blir djupt förnärmade om någon säger till dem att de låter som om de kommer från USA. Den kanadensiska engelskan är tydlig och lättförstådd, vilket gör Kanada till en bra destination om du vill ta språkkurser i engelska i ett engelsktalande land. I provinsen Quebec är det däremot franska som är huvudspråket och det kan ibland vara förvånande hur dålig engelska många Quebec-bor talar, i synnerhet om du kommer utanför den mångkulturella storstaden Montreal. Quebec-franskan skiljer sig från franskan i Frankrike och resten av den fransktalande världen ganska markant – något som är värt att överväga för den som är intresserad av att studera franska i Kanada. Utöver dessa två huvudspråk talas det över 50 olika språk i landet: dessa hör till ursprungsbefolkningen som bodde i vad som skulle bli Kanada innan de europeiska kolonisatörerna kom. Tyvärr så är många av dessa språk hotade och riskerar att dö ut, i takt med att unga föredrar stadsliv och att prata engelska eller franska hellre än de uråldriga folkspråken.

Universitet i Kanada

Kanada är ett rikt land och satsar på sina universitet, många av dem är internationellt erkända för kvaliteten på sin utbildning. Ska man studera längre än sex månader så måste man söka studentvisum, den kanadensiska ambassaden i Stockholm hjälper ungdomar och vuxna som är intresserade av att resa till Kanada. Det finns strax under hundra universitet i landet, men eftersom varje stat eller territorium är ansvariga för högskoleutbildningen inom sina gränser så finns det ingen nationell samkörning mellan dem och man bör kontakta högskolan man är intresserad av för information om visum och antagning. Ett mindre byråkratiskt sätt att få studera i Kanada är att åka på utbyte, då kommer den svenska förmedlaren att ta hand om sådana praktiska detaljer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?