Reseportalen.nu

Operahuset i Sydney

Sydney var en gång adressen för fångar som skickades till exilens Australien, men idag är Sydney en spännande storstad som folk drömmer om att besöka. Det är i Sydney som en av Australiens ikoner finns, nämligen operahuset i Sydney. Byggnaden är världsberömd och mycket omtyckt för sin unika design. Som svensk kan man kanske känna lite skandinavisk stolthet med tanke på att det var en dansk arkitekt som ritade operahuset i Sydney.

Operahuset designas

Det var den danske arkitekten Jörn Utzon som vann en designtävling år 1957 med ritningen för operahuset i Sydney. Det finns olika beskrivningar av operahuset i Sydney, men de flesta är överrens om att det reflekterar Sydney som hamnstad med sina vågliknande former och färger och material som reflekteras i vattnet omkring byggnaden. Det skulle dock dröja till 1973 innan operahuset i Sydney kunde öppna portarna och år 2033 fick Jörn Utzon Pritzker priset för sin unika kreation.

Banbrytande design

Man måste betänka den påverkan som operahuset i Sydney har haft på moderna byggnader. Att vi idag ser nya arkitektoriska lösningar som till exempel Turning Tourso i Malmö beror till stor del på att vi är öppna för nya storslagna idéer. Det här tänket som vi tar för givet var inte alls standard då operahuset i Sydney planerades och till sist byggdes. Därför kan man säga att operahuset i Sydney var banbrytande och att vi än idag drar nytta av att byggnaden blev ett bevis på att det annorlunda kunde bli så lyckat och folkkärt. Dessutom kan man inte säga något annat än att operahuset i Sydney är en enorm reklampelare för dansk och skandinavisk design vilket förstås har gynnat fler arkitekter från vår del av världen.

Föreställningar i operahuset i Sydney

För många artister är det en dröm att få uppträda på en scen i operahuset i Sydney. Här finns ständiga föreställningar från Australiens Ballet, Australiens Kammarorkester, Bell Shakespeare Company, Australiens Opera, Sydneys Danskompani med flera. Tillfälliga föreställningar kan vara mycket populära och kräva att man bokar i tid. Detta kan man göra online från Sverige utan problem. Det går givetvis också bra att bara dyka upp och skaffa biljetter till en ordinarie föreställning som verkar intressant.

Upptäcka operahuset i Sydney

Operahuset i Sydney är ett utflyktsmål som man inte får missa om man tar sig hela vägen till andra sidan jordklotet. Till att börja med så kan man njuta av en promenad längsmed Bennelong Point i Sydneys hamn. Genom att se på operahuset ur olika vinklar och nära inpå så kan man verkligen förstå hur mäktigt detta byggnadsverk är. Sedan kan man gå på en guidad visning inuti operahuset i Sydney. Det finns kortare visningar och så turer som tar flera timmar. Har man barn med sig så kanske ett kortare besök är en bättre idé och man ska förstås se till att ta med sig vagn samt lite ätbart att muta med för att besöket ska förbli intressant och avslappnat.

Det kan också vara väl värt att ta en båttur i Sydneys hamnområde för att se omgivningen och operahuset från ett avstånd som ger ett annorlunda perspektiv av platsen. Man behöver minst en heldag för ett besök till operahuset i Sydney, och med lite planering så kan det bli en verkligt lyckad dag som man aldrig kommer att glömma!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?