Reseportalen.nu

Populära Resmål

Sydney har många spännande och upplevelserika sevärdheter som kan ge dig minnen för livet. Staden som är Australiens äldsta och allra största har det allra mesta att erbjuda. Här finns allt från upplevelser i naturen som inne i staden i forma av arkitektur och liknande. Bland det allra mest kända turistmålet finns Operahuset.

Operahuset i Sydney är världskänt och är kanske det mest kända landmärket i Sydney och Australien, men kanske också i världen. Byggnaden beställdes redan under 50-talet, men invigdes inte förrän under 70-talet. Byggnaden har en speciell form vilken troligen har bidragit till att göra den så känd. Den är nämligen formad med ett tak som påminner om stora segel på ett fartyg. Detta passar väldigt bra in i byggnadens omkring liggande miljö, vilket är en hamn. Huset är ritat av en dansk arkitekt och sedan klätt i vita, blankt glaserade kakelplattor från Höganäs i Sverige. Det gör att man nästan kan säga att byggnaden är skandinavisk!

Operahuset är snyggt att se så väl om dagen i dagsljus, som om kvällen då det blir upplyst av en stor mängd strålkastare. Dessa riktas mot takets välvda former, vilket ger en häftig ljussättning. Om du vill gå en rundtur i byggnaden är dock dagen den bästa tiden för ditt besök. En tur kostar runt 35 dollar vilket, beroende på kursen, är runt 300 kronor. Det kan tyckas som mycket pengar, å andra sidan får du uppleva en av världens mest kända byggnad från insidan! Biljetterna går dessutom att få ner lite i pris, om du väljer att boka dem i förväg via nätet. Allra bäst upplever du dock kanske operahuset genom att gå på någon föreställning i det. Här håller teatrar till och Sydneys symfoniorkester går också att lyssna till här. Men huset är också hem för den tredje största företaget för opera i hela världen, Opera Australia.

Bland andra sevärdheter finns Sydney Harbour Bridge, det är en enorm bro som förbinder shoppingkvarteret som finns i centrala Sydney med området för bostäder och affärer vid Sydney Harbour. Bron kallas i Sydney för galgen, då den har en karaktäristisk bågform och är bland turisterna i staden ett populärt mål. Vid normalt väder sträcker sig bron hela 134 meter över vattnet, men om det är riktigt varmt väder expanderar stålet som bron är byggd av och den blir då upp till 2 centimeter högre. Bland sevärdheterna finns också Sydney Town Hall som är en vacker byggnad tillverkad av sandsten, belägen mitt i Sydneys hjärta. Här samlas Sydneys invånare på trappan och turister spanar in byggnaden, samt alla de andra sevärdheter som finns i närheten! Byggnaden är tillsammans med Sydney Town Hall ett av Sydneys mest kända landmärken.

Royal Botanic Gardens

Beläget näst intill operahuset ligger Royal Botanic Gardens som erbjuder en oas av stillhet och ro från stadens myller. Efter att du har spenderat morgonen på sydneys livliga gator så finns det ingen bättre plats att vila upp dina trötta ben. Fram till nyligen så var flockarna av flygande hundar en av parkens huvudattraktioner. Ansträngningar har nu gjorts för att hålla de stora fladdermössen borta från parken eftersom de hade en negativ inverkan på floran och miljön. Parken är dock fortfarande full av djur, natur och spännande upplevelser.

St Mary’s Cathedral

Till söder om Royal Botanic Gardens finner du den imponerande St. Mary’s Cathedral. Katedralen är australiens största kyrka och en imponerande byggnad. Dess spiror reser sig fortfarande högt över det omgivande landskapet, även högre än skyskraporna i stadens affärsdistrikt. För bästa effekt så närma dig från Hyde Park ingången.

Blues Point Reserve

Blues Point Reserve är inte lika känt som turistattraktionerna ovan men har utan tvekan sin egen charm. Platsen ligger belägen inte långt utanför stadskärnan och Blues Point Reserve erbjuder dig en fantastisk utsikt över Sydney Harbour. Det är den ultimata platsen för en picknick med sin oslagbara vy över Sydney. Här hittar du även lekplatser för barnen vilket har gjort platsen till en favorit för hela familjen.

The Rocks

Om du är intresserad av att lära dig mer om australiens historia så är en tur till The Rocks det bästa sättet. Detta är platsen där engelsmännen först etablerade sina handelsposter och bosättningar år 1788. Här kan du fortfarande skönja de första kullerstensvägarna och lära dig mer om landets historia. Djupdyk in i landets historia i The Rocks Discovery Museum eller bara njuta av livet i ett av de små caféerna eller i butikerna som finns här. The Rocks ligger lägligt inbäddat mellan Sydney Harbour Bridge och Operahuset.

Ytterliggare två platser som inte bör missas är Darling Harbour och Bondi Beach.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?