Reseportalen.nu

Karibien

Karibien är en region som består av Karibiska Havet och omkring 7000 öar som skapats av vulkanutbrott samt tillväxten av korallrev. Karibiska havet består av 5 bassänger som ligger mellan bergskedjor som löper under vattnet. Det här är ett spektakulärt område där vatten temperaturen ligger mellan 20 och 30 grader Celsius. Området kallas ofta för Västindien eftersom Columbus gav det detta namn då han trodde att han hade nått Indien.

Geografi och klimat

Klimatet i Karibien är som hämtat ur en dröm om paradiset. Här finner man varma vita stränder med vatten som i en pool. I detta vatten simmar fiskar i sprakande färger. Värmen är behaglig och det gör att många väljer att åka på semester till Karibien för att ladda batterierna igen. Karibiens klimat leder dock ofta till riktigt otäcka stormar.

I Karibiska havet finner vi Caymangraven som har ett djup på omkring 7500 meter. I denna havsgrav finns det flera vulkaner och Karibien är ett seismologiskt oroligt område på grund av det ligger både på den nordamerikanska kontinentalplattan och på den karibiska plattan. Om man vill åka till en karibisk ö så bör man göra detta under årets första månader. Cyklonsäsongen ligger vanligtvis under sommarn och en bit in på hösten samt under december. Då cykloner uppstår så kan det vara livsfarligt att befinna sig på de karibiska öarna!

Kända öar i Karibien

Bahamas
Bahamas ligger norr om Kuba och består av 29 olika öar. Det var på Bahamas som Columbus först klev iland år 1492. Under 1700-talet togs Bahamas över av britterna som började rensa upp i röran av sjöröveri. Idag talar man engelska på dessa öar.

Barbados
Barbados är ännu en engelskspråkig ö i Karibien som utgör ett mycket älskat turistmål. Många turistorter ligger nära öns huvudstad Bridgetown, men man kan med enkelhet hyra en bil och ge sig ut på upptäcktsfärd bland fälten med sockerrör.

Kuba
Fram till 1898 så var Kuba ett spanskt territorium. Det hamnade i amerikanska händer men blev sedan ett självständigt land 1902. Sedan dess har landets letts av olika diktatorer och många finner Kuba en exotisk och alldeles magisk plats att besöka.

Dominikanska Republiken
Dominikanska Republiken är den näst största nationen i Karibien, både vad gäller yta och befolkning. Här talar man spanska och Dominikanska Republiken är en viktig turistdestination med vackra hotell, stränder och golfbanor.

Haiti
Haiti var den fösta latinamerikanska nationen att bli självständig. Landet är mycket fattigt och har lidit svårt av våld. Haiti har ännu inte lyckats återhämta sig efter den förödande jordbävningen år 2010.

Jamaica
Taino-befolkningen på Jamaica gav landet namnet Xaymaca som betyder landet av skog och vatten eller landet med vattendrag. Man talar engelska på Jamaica och bland landets mest kända personligheter finner vi förstås reggaeartisten Bob Marley vars låtar fortsätter att vara omtyckta och aktuella i hela världen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?