Reseportalen.nu

Egypten

Egypten
Egypten är en republik i Nordafrika, vid Röda Havet och Medelhavet. Landet gränsar till Israel, Libyen, Sudan och Gazaremsan och har ungefär 83 miljoner invånare som bor nära Nilens stränder, på ett område cirka 40 000 kvadratkilometer stort. Ungefär hälften av Egyptens befolkning bor i de tätbefolkade områdena runt Alexandria, Kairo och andra större städer i Nildeltat.
Det officiella språket i landet är arabiska. Nästan alla invånare talar olika dialekter av detta språk även om Kairodialekten är den vanligaste och utgör en slags nationell talspråksstandard.

Egypten består av mestadels öken förutom de mer bördiga områdena längs Nilen. Så mycket som 97% av landets yta är öken och man finner både Saharaöknen och Libyska öknen inom landets gränser. Nationen brukar delas i övre Egypten som syftar på Nildalen söder om Kairo och nedre Egypten som består av deltat i norr . I landet råder det ett så kallat ökenklimat, förutom en liten kustremsa i norr med medelhavsklimat. Klimatet är i det stora hela varmt och torr, framför allt under sommarperioden (maj-september) då medeltemperaturen är 33 grader i Kairo, medan den i södra Egypten är 42 grader! Vintrarna (november-mars) brukar dock vara något mildare och medeltemperaturen är 21 grader på dagen.

Majoriteten (90%) av landets befolkning är muslimer medan resten beräknas vara kristna. Något att tänka på när man åker till Egypten är att landet är ganska konservativt och att de är bra att respektera lokala seder och bruk. Besöker man förslagsvis Kairo eller Alexandria bör man inte bära kläder som visar knäna, något som gäller både kvinnor och män. Det kan även vara bra att som kvinna inte visa överarmarna om man inte vill väcka uppmärksamhet. Man tar inte lika hårt på detta inom turistorterna där såväl kvinnor som män kan ha normal sommarklädsel, även om det kan vara en bra idé att inte heller här vara alltför lättklädd. Religionen gör sig även påmind i augusti då fastemånaden Ramadan infaller. För turister kan detta märkas genom att öppettider i bl.a butiker och basarer kan ändras och anpassas efter fastan. På de vanligaste turistorterna märks det dock inte lika mycket som på övriga platser i landet.

Att sig runt i Egypten gör man enklast genom att åka på arrangerade turer eller i storstäderna taxi. Det sistnämnda är ett bra alternativ om man befinner sig i Kairo där trafiken är ganska kaotisk. Priset för en taxiresa brukar vara lågt, dock kan det vara ett bra tips att göra upp om priset i förväg. Kollektivtrafik finns även i form av buss (även på de flesta turistorter) samt ett modernt tunnelbanesystem. Vill man ta sig utanför Kairo på egen hand finns det dessutom långfärdsbussar, tåg och flyg. Tåg med godtagbar standard går exempelvis till Alexandria, Luxor och Aswan.

Övrig information

Egyptiskt pund (EGP) är valutan som används i landet. I skrivande stund får man 80,01 EGP för 100 SEK. Det kan vara bra att kontrollera att ditt pass är i gott skick och även är giltigt i minst sex månader efter inresa i Egypten. Svenska medborgare behöver dessutom visering för att resa in och vistas i landet. Detta kan man erhålla via Egyptens ambassad i Stockholm innan avresa eller köpa vid ankomst till landet. Ett bra tips är att göra kopior på alla värdehandlingar som t.ex pass, visum, biljetter, försäkringshandlingar, kreditkort med mera. Lämna en uppsättning hemma hos familj eller vänner och förvara en i packningen, på ett annat ställe än där du har originalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?