Reseportalen.nu

Galapagosöarna

Galapagosöarna ligger i Stilla Havet utanför Ecuadors kust. De här öarna har länge fascinerat med sin rika flora av djurarter både på land och i vattnet. Om man flyger över Galapagosöarna så kan man se 19 stora öar och ett dussin mindre öar av sten som sticker upp ur vattnet. För att verkligen se Galapagosöarna så måste man ta sig ner i vattnet. Detta beror på att öarna består av berg som sticker upp ovan ytan. När man tar sig ner i vattnet vid Galapagosöarna så väntar helt otroliga vyer med djur och växter som är unika och inte finns någon annanstans.

Galapagosöarna är mycket kända på grund av Charles Darwins studier. Det var på dessa öar som han lade grunden till sina teorier om den starkes överlevnad som sedan dess blivit till religion i de flesta västerländska utbildningssystem.

Galapagos öar

Baltra

Baltra är en liten ö som ligger i Galapagosöarnas centrum. Det är hit man brukar komma med flyg och från denna ö kan man resa vidare via 2 olika hamnar. Baltras flygplats har förbättrats och inkluderar numera både shopping och restauranger för de som kommer på besök från världens alla hörn.

Bartolomé

Bartolomé fick sitt namn från Darwins gode vän Sir Bartholomew James Sulivan. Bukten vid denna ö hart också fått namn från samma man, men stavas numera med två l: Sullivan bukten. På denna ö kan man skåda Galapagospingvinen.

Darwins ö

Denna ö har fått sitt namn från Charles Darwin och den bjuder på ett mycket rikt djurliv med sälar, sjölejon, iguaner, valar, sköldpaddor och mer.

Española ön

Denna ö kallas även för Hood ön efter Viscount Samuel Hood. Ön anses vara den äldsta av Galapagosöarna och här kan man finna unika fågelarter som albatrossen. Det är den unika formationen av klippor på ön som gör den särskilt anpassad för dessa fåglar. På Española ön så kan man snorkla och bada i Gardener bukten eller uppleva djurlivet i Punta Suarez.

Lite historia

Då Darwin kom till Galapagos så bodde det inga människor på öarna, men sjörövare hade funnit platsen tidigare och gått hårt åt sköldpaddor och många av fåglarna. De här djuren hade ju ingen erfarenhet av människor och kunde därför med lätthet plockas upp för att bli mat eller troféer. År 1960 så bodde det några tusen människor på Galapagosöarna och vid det här laget hade insatser för att bevara den unika platsen kommit igång.

Galapagosöarna – Ett världsarv

Galapagosöarna är viktiga för Ecuador och för resten av världen, och är numera sett som ett världsarv som bör bevaras för framtiden. Idag bor det omkring 30000 på Galapagosöarna och varje år så kommer hundratusentals människor från hela världen på besök. Folk kommer förstås för att få se det fantastiska djurlivet på nära håll och det gör att det finns ett naturligt intresse av att bevara de unika arterna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?