Reseportalen.nu

Sahara

Efter Antarktisk så är Sahara världens näst största öken. Denna öken täcker ett stort område av Nordafrika som är nästan lika stort som Europa eller USA. Namnet kommer från det arabiska ordet för öken. Det finns olika klimatzoner i Sahara som bebos av ett rikt djurliv och även av människor. Det finns spår av civilisationer som funnits i det område som numera är öken. Genom att studera målningar och inskriptioner från de folkgrupper som tidigt bebott området så har man kunnat förstå mycket om hur Sahara en gång såg ut och hur folk levde och livnärde sig.

Geografi

Sahara sträcker sig över en stor del av Nordafrikas länder vilket inkluderar Algeriet, Egypten, Libyen, Sudan och Tunisien. Landskapet är fyllt av sand som formas av vind och regn. Det finns klippor och platåer med stenigt underlag. Säsongsvis så kan man även finna vatten i floder i Sahara, och Nilen rinner konstant från centrala Afrika för att sedan mynna ut i Medelhavet.

Här finns det även berg som innehåller vulkaner. I mitten av Saharaöknen så finns det knappt någon vegetation, men ju närmre man kommer de södra och norra utkanterna ju mer gräs och buskvegetation kan man finna.

Klimat

Saharas klimat har inte alltid varit detsamma. I grottmålningar i Algeriet har man kunnat beskåda bilder som visar att man i områden som idag är öken sysslade med jordbruk samt jagade djur som inte lever i ett ökenklimat. Saharas klimat genomgick en drastisk förändring för några tusen år sedan vilket ledde till att folk inte längre kunde bo kvar eftersom det inte längre fanns vatten eller möjlighet att odla. Under senare år har klimatet gått mot mer regnfall vilket lett till att forskare kunnat fastställa att vissa delar av öknen blivit grönare. Trots detta så är de största delarna av Saharaöknen omöjlig att bo i och här finner man djur som ödlor, ormar och skorpioner som klarar de heta och torra förhållandena.

Saharas befolkning

I Sahara finner man olika nomadfolk som lever som de gjort under århundranden. Berberna är ett exempel på nomadfolk i Sahara. Garamantes berberna byggde ett stort imperium i mitten av Saharas öken och Tuareg nomaderna har fortsatt traditionen att bo och röra sig kors och tvärs över öknen. Till sin hjälp har nomadfolken dromedarer som är kända för att kunna röra sig snabbt och effektivt i ökenklimatet.

Det har alltid funnits oaser med vatten i Saharaöknen och runt dessa har mindre samhällen formats. Från oaserna har man till exempel kunnat handla med salt som finns i stora mängder i Saharaöknen. Idag finner man Berber från västra Egypten till Marocco. I sydöstra Egypten så bor Bejafolket på Röda Havets kullar. Arabiska är det vanligaste språket men Beja och Berber har sina egna dialekter som är besläktade med arabiskan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?