Reseportalen.nu

Kanada

kanadaKanada ligger i Nordamerika och är med sin areal på knappt 10 miljoner kvadratkilometer världens till ytan näst största land, efter Ryssland. Kanada har drygt 34 miljoner invånare vilket även gör Kanada till ett av världens mest glesbefolkade land. Huvudstaden i Kanada är Ottawa men den största staden är Toronto. Kanada är officiellt ett tvåspråkigt land där flera delar är fransktalande som bland annat storstaden Quebec.

Kanada började befolkas runt år 1000 då de första kända européerna, ledda av Leif Eriksson, nådde fram till Kanadas kust. De blev den första kända kontakten mellan européer och de nordamerikanska indianerna. Senare skulle Kanada koloniseras av både Frankrike och av Brittiska riket.

Landet delades upp i två provinser, en fransk och en brittisk, som levde åtskilda fram till Kanada utropades till en konstitutionell monarki år 1867 och idag är Kanadas statsöverhuvud drottning Elizabeth II, som representeras av en generalguvernör. Både generalguvernören och Kanadas premiärminister har sina resident i huvudstaden Ottawa.

Kanada var länge under brittisk kontroll och det dröjde en bit in på 1900 talet innan Kanada började få eget självstyre och först sedan år 1982 anses Kanada vara helt fritt från brittisk påverkan.

Kanadas invånare utgörs till största delen av ättlingar till britter, fransmän, italienare, kineser, polacker, portugiser, spanjorer och tyskar. De övriga två procent av invånarna är ättlingar från urinvånare som indianer och eskimåer.

Idag är Kanada ett välutvecklat industriland med stora tillgångar av fossila bränslen, kärnenergi och vattenkraft, vilket gör Kanada till en stor leverantör av el-energi till bland annat grannlandet USA.

Landskap och klimat

kanada2Kanada har gräns i väster och söder mot USA, i nordöst har man gräns mot Grönland, som bara ligger några mil från Kanada, och i öster går gränsen mot franska ögruppen Saint-Pierre. Norra Kanada går nästan ända upp till Nordpolen vilket betyder att Kanada även ligger i Arktis där flera av världens största öar finns belägna. Vattnet runt Kanada finner man i väster, Stilla havet, i norr, Norra Ishavet, och i öster, Atlanten.

Landskapet i Kanada är på grund av landets storlek mycket varierande. Kanada har stora bergskedjor där det högsta berget är Mount Logan som sträcker sig 5959 meter över havet. Kanada har stora slättmarker bestående av prärier och öken. Uppe i norr, vid Arktis, finner man glaciärer och nere i söder varma källor. Kanada har även tempererad regnskog men även stora områden med barr och lövskog. Kanadas längsta flod är Mackenziefloden som sträcker sig drygt 424 mil genom landet. Kanada har också ett stort antal insjöar och sitter därmed på cirka 10 % av världens sötvattenreserver.

Klimatet i Kanada är stort varierande, uppe i norra landsdelarna råder alltid Arktiskt klimat och temperaturen under vintertid sjunker ofta ned till 50 minusgrader. I de södra delarna har man varma somrar med milda vintrar. I övriga landet råder ett tempererat klimat med varma somrar och kalla vintrar.

Man kan resa till Kanada året om, uppe i bergen finns ett flertal skidorter som erbjuder bra utförsåkning vintertid och vackra strövområden sommartid. Sommartid är den bästa tiden att resa till norra Kanada där man kan campa, fiska och utforska vildmarken. Västra Kanada erbjuder massor av vildmark och ett stort djurliv, främst bestående av brunbjörn och grizzlybjörn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?