Reseportalen.nu

Marocko

marockoMarocko har länge varit det populäraste resmålet i Nordafrika. Marocko ligger beläget vid Gibraltarsundet, på motsats sida av det spanska fastlandet. Marocko är ett fantastiskt land med en sprudlande kultur som inspirerats från det arabiska, europeiska och afrikanska kulturerna men även med influenser av den exotiska Medelhavskultur man finner i området.

Marocko har drygt 33 miljoner invånare varav drygt 2 miljoner är bosatta i Marockos huvudstad Rabat. Rabat är en vacker stad där man har blandat den gamla historien med det moderna. Här finns massor av sevärdheter, shopping och många vackra promenadstråk och parker.

Andra städer värda att nämna är Meknes, Marrakech och Fez som alla finns med på UNESCO:s världsarvslista. Här finner man en lång historia som visar hur Marockos kungar och sultaner genom tiderna har satt sina avstamp i städerna. Precis som i huvudstaden Rabat är även dessa städer hantverksstäder där man förr i tiden levde på att tillverka bland annat läder, mattor med mera, en tradition som lever kvar än i dag.

Marocko har av många beskrivits som ett sagoland där man finner mystiska sägner blandat med äkta historia. Städerna består av ett livligt myller av folk, basarer och uteserveringar som möts i de trånga gränderna.

Man kan resa till Marocko under hela året, den varmaste perioden är under sommarmånaderna då det kan bli riktigt hett och torrt och bästa platserna att besöka under denna tid är havskusterna som är behagliga tack vare de svala havsvindarna som sveper in från Atlanten och Medelhavet.

Vill man utforska Marockos inland är bästa tiden att resa mellan oktober-april. Då är det inte så varmt på dagarna och nätterna kan till och med vara riktigt kalla, dock passar klimaten bra om man vill ge sig ut på utflykter i naturen. Marocko har många sevärdheter att besöka, bland annat finns stora odlingar av dadlar och citrusfrukter och ett flertal vandringsleder i bergen.

Landskap och Klimat

marocko-2Marocko ligger längst norrut i Nordafrika och gränsar till Algeriet och Spanien. Runt Marocko finner man medelhavet i norr och Atlanten i väster. Kusten mot Atlanten består av högland och bergstrakter som sedan övergår i slättmarker och slutligen i Saharaöken. Även mot Medelhavet består landskapet främst av klippväggar med insprängda vikar.

Marocko består till stor del av slättmarker och öken och växtligheten är främst lokaliserad i områden kring landets floder eller i bergstrakterna. I sydväst hittar man Atlasbergen som med sina 80 mil långa bergskedja bildar en gräns mellan Medelhavet och Sahara. Här finner man bland annat Marockos högsta berg Jbel Toubkal som sträcker sig 4165 meter över havet.

Klimatet på Marocko är varierande beroende på var man befinner sig. I inlandet är det varmt och torrt men ökenklimat i vissa områden, nere vid kusterna råder Medelhavsklimat och uppe i bergen kan vintrarna bli väldigt kyliga.

Marocko har en spännande och exotisk matkultur med influenser från både mellanöstern och Europa. Rätterna är ofta baserade på lamm eller kyckling med härliga kryddblandningar som ofta har sitt ursprung i torkade frukter och grönsaker. Maträtterna är ofta smakrika och i vissa fall starka och serveras tillsammans med ris. Marocko har även en matkultur hämtad från Medelhavsområdet som ofta består av fisk och skaldjur. Om du tror att du är mer intresserad av sydligare breddgrader kan vi rekommendera Sydafrika som destination.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?