Reseportalen.nu

Mongoliet

mongoliet-2Mongoliet är en stat som ligger i Asien, i området mellan Ryssland och Kina. Landet kallas ibland för Yttre Mongoliet, för att skiljas från en del av Kina som ibland går under namnet Inre Mongoliet. Mongoliets yta är indelat i 21 stycken provinser, vilka på landet språk mongoliska kallas ajmag. Landets huvudstad är Ulan Bator och sammanlagt i hela landet har man uppemot 3 miljoner invånare. Mongoliet är dels känt för sin stora storlek, men också för sin bedårande och häpnadsväckande natur som på många ställen är orörd och oförstörd. Man brukar dela in Mongoliet i två geografiska delar, den ena delen har ett landskap som karaktäriseras av höga bergskedjor, intermontrana bäckenområden som sträcker sig över stora ytor och har talrika saltsjöar. Man har i denna region också stora grässtäpper som bidrar till en stor boskapsskötsel. Den andra geografiska delen ligger i den södra delen av landet och har ett landskap med vågig så kallad halvöken och stäpp, som här och var korsars av saltsjöar och saltträsk i sänkor. Här i den södra delen finner du också en stor del av öknen Gobiöknen, som är en stenig öken.

Mongoliet är ett land som har ett väldigt annorlunda klimat jämför med oss här i Sverige. Klimatet här har väldiga skillnader i temperatur och ett landskap bestående av milsvida och långa stäpper och öknar. Temperaturen växlar inte heller bara mellan sommar och vinter utan förändras också mycket beroende på om det är dag eller natt. Mongoliet är dessutom känt för sin himmel, som man säger alltid är blå. Det beror på att Mongoliet har väldigt många soldagar varje år. Eftersom landet är så pass stort är dess befolkning här väldigt utspridd. En liten del av dem som lever i Mongoliet är nomadiska boskapsherrar, vilket är ett kringflyttande folk. Det är en folkgrupp som har funnits under en längre tid. De försörjer sig på sitt boskap vilket de förflyttar efter hur regnet förflyttar sig.

F33-207334Mongoliet har en historia med flera olika folkstammar, vilka alla enades och därmed bildade det största riket i historien, under 1200-talet. Detta stora rike sträckte sig på den tiden ända från östra Europa till Stilla havet. Dock kom riket att falla sönder drygt 100 år senare då Mongoliet kan falla under kinesiskt herravälde. Landet har sedan dess försökt sköta sig själv i skuggan av Ryssland och försöker idag att grunda en bra och demokratisk regeringsform. Idag bor de flesta av människorna i Mongoliet i städer, men det finns fortfarande en något utbredd boskapsskötsel på landet. Landet räknas som en republik, men är inte helt självförsörjande då man är beroende av bidrag.

En sak som är populär bland många som besöker Mongoliet är att uppleva mongolernas egna kultur. Det gör du genom att åka ut på den mongoliska stäppen till ett camp där du kan möta det fullt genuina nomadlivet som inte liknar något annat. Deras livsstil är speciell då den knappt förändrats på flera tusen år som passerat. Många av nomaderna är dessutom väldigt gästvänliga och det är därför sällan ett problem att besöka dem, då de ofta med glädje visar upp hur de bor och lever.

Tack vare Mongoliets speciella lokalisering har man en otroligt rik flora och fauna. Landets djurvärld är bedårande och varierande. Man han allt från snöleoparder och stenbockar till åsnor och kameler.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?