Reseportalen.nu

Australien

australien_2Landet Australien, som även är en kontinent, omges av Indiska oceanen, Stilla havet och Antarktiska havet och består av själva ön, fastlandet och ön Tasmanien. Det bor ca 21,6 miljoner invånare i landet varav mer än hälften bor i någon av de större städerna Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth eller Adelaide. Huvudstaden heter Canberra och ligger i sydöstra delen av landet. Australien består av sex delstater och två större territorier.

Australien är till största delen en torr kontinent och större delen av landet består av savann och öken, som kallas outback till vardags. Norra delen har däremot ett tropiskt klimat och där finner man t.o.m regnskogar med monsunregn på över 1500 mm. De sydöstra och sydvästra hörnen av kontinenten, där även de flesta av befolkningen bor, har ett tempererat klimat. Dessutom snöar det mycket på vintern på Tasmanien och i Snowy Mountains, en bergskedja som ligger mellan södra South Wales och norra Victoria. Då kontinenten är så pass stor som den är och sträcker sig mer än 30 breddgrader, är kontrasterna verkligen stora. Detta kan man se i skillnaderna mellan de olika växter som finns i landet- allt från öknens praktfulla blommor som skjuter ur den karga marken efter regnperioden, till eukalyptusträden och tropiska regnskogar och mangroveträsk i de mer fuktiga områdena.

australienEtt bra tips om man vill uppleva denna häpnadsväckande natur är att besöka Western Australia då bushen står i full blom. Det kan vara värt att undersöka vädret och klimatet för just den plats du har tänkt att besöka, innan du bokar en resa till Australien. Detta för att landet har så pass olika klimat beroende var man befinner sig, och det i vissa delar av Australien kan vara sommar när vi i Sverige har vinter.

Många är de fantastiska djur som endast finns i Australien. Landets naturliga geografiska isolering har gjort att många av de inhemska djuren skiljer sig otroligt mycket från andra djur i resten av världen. Olika sorters pungdjur som t.ex kängurur, koalor och myrslokar är några av de djur man kan stöta på om man har tur eller beger sig ett av de många djurparker eller på tur i något av de reserverat som finns i landet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?