Reseportalen.nu

Pyramiderna i Meroe

I nordöstra Sudan, inte långt från Nilens stränder, ligger området som är känt som Nubien. I detta område finns det nära 200 pyramider som anses vara Kungadömet Kushs begravningsplats. Dessa pyramider byggdes 800 år efter det att de sista egyptiska pyramiderna stod färdiga, och pyramiderna i Meroe är inte lika stora och höga som de i Egypten. Annars så finns det stora likheter både vad gäller pyramidernas konstruktion och de symboler som finns nedtecknade på väggar och stenblock av sandsten. Folkgruppen som byggde dessa pyramider kallas för nubier och ättlingar till de ursprungliga nubierna finns fortfarande kvar i Sudan.

Tre begravningsplatser

Pyramiderna i Meroe består av 3 olika begravningsplatser. Den södra begravningsplatsen innefattar 9 pyramider, av dessa så var 5 till för kungar och 4 till för drottningar. Här begravdes det mellan 700-300 BCE. Begravningsplatsen har även 195 andra gravar. Den norra begravningsplatsen har hela 41 pyramider. 30 av dessa var till för kungar, 6 för drottningar och 5 för andra kungligheter. Denna begravningsplats har ytterligare 3 gravar som inte är kungliga. Man räknar med att begravningsplatsen var i bruk mellan 300 BCE och 350 AD. Den tredje begravningsplatsen har mer än 100 gravar men dessa är inte kungliga.

Nubiernas hemligheter

Forskare försöker fortfarande ta reda på hur man ska tyda nubiernas skriftspråk. De berättelser vi har om pyramiderna i Meroe bygger till stor del på vad andra källor har att berätta vilket ofta har lett till rena gissningar om deras livsstil och traditioner. Det är uppenbart att det finns många likheter mellan nubierna och det gamla Egypten, men precis hur dessa två olika civilisationer hänger ihop finns det bara teorier om.

Då man besöker pyramiderna i Meroe så hamnar man mitt i pågående utgrävningar vilket kittlar fantasin. Det är en liten grupp forskare som fortsatt jobbar med att undersöka pyramiderna i Meroe, men tyvärr så har mycket av det som ursprungligen fanns på platsen förts ut ur landet och hamnat i Paris, Munchen och Berlin. Det är dock en mäktig upplevelse att se de olika begravningsplatserna och pyramiderna även om de ursprungliga skatterna inte längre finns kvar.

Besöka pyramiderna i Meroe

Den som vill besöka pyramiderna i Meroe bör göra sig redo för ett fantastiskt äventyr. För att ta sig till pyramiderna så måste man förstås resa till Sudan och det är staden Khartoum som ligger närmast resterna av det antika Meroe. Det är dock lång väg att resa mellan Khartoum och Meroe och det finns inga enkla busslinjer att använda sig av. Därför får man antingen själv hyra en bil eller anlita en förare med bil. De flesta resebyråer som jobbar med resor till och i Sudan kan hjälpa till med detta.

Ett tips då man kommit fram till pyramiderna i Meroe är att ta en kameltur mellan de olika begravningsplatserna. Med kamel tar det omkring 10 minuter att ta sig från ett område med pyramider till ett annat, och det är en mycket stämningsfull upplevelse. Många ger även rådet att vara vid pyramiderna vid solnedgången för att få se det speciella ljuset och de unika färgerna. Man ska dock komma dit i god tid för att i dagsljus kunna studera inskriptionerna som finns på sandstensblocken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?