Reseportalen.nu

Brasilien

brasilienBrasilien är världens femte största land och i Sydamerika är det störst både vad gäller yta och befolkning. Den enorma landmassa som utgör landet Brasilien bjuder på olika klimatzoner och en härlig blandning av traditioner och kultur. Landets naturtillgångar stärker ekonomin, och politiska reformer under början av 2000-talet har lett till att fattigdomen minskat och till att resten av världen numera ser på Brasilien som en trovärdig samarbetspartner både inom handel och inom politik.

Brasiliens huvudstad heter Brasilia, men den största staden är Sao Paolo och många är väl förtrogna med Rio de Janeiro som är landets andra största stad. Rio är väl känt för den årliga karnevalen som drar folk från hela världen som deltagare och åskådare.

Kultur och historia

I Brasilien talar man portugisiska vilket är resultatet av att landet under 1500-talet koloniserades av Portugal. Idag är det dock många som refererar till landets språk som brasilianska eftersom det skiljer sig en hel del vad gäller uttal från den portugisiska som idag talas i Portugal. Portugal skapade sig ett starkt fäste i det som idag är Brasilien och då Napoleon, i början av 1800-talet, invaderade stora delar av Europa så flyttade det portugisiska kungahuset till Rio de Janeiro.

Kulturen i Brasilien präglas förstås starkt av kolonialhistorien men det finns även starka influenser från de ursprungliga invånarna som tillhörde olika indianfolk. Portugiserna tog även med sig afrikanska slavar till Brasilien och man räknar med att 85% av landets invånare (omkring 190 miljoner år 2008) har sitt ursprung från de europeiska kolonisatörerna och de afrikanska slavarna. Även om Brasilien idag räknas som ett kristet land så ser man många influenser från de traditioner och religioner som ursprungsbefolkningen hade, samt de riter som de afrikanska slavarna förde med sig.

Djur och natur

Brasilien har ett djur och naturliv som är häpnadsväckande. Eftersom detta land sträcker sig över olika klimatzoner så kan man finna olika typer av djur och naturliv beroende på var i landet man befinner sig. I norr finner vi ekvatorns regnskogar medan den nordöstra delen av landet bjuder på ett ökenklimat. I centrala Brasilien finns det tropisk savann och i söder kan man uppleva tempererat klimat med vackra skogar. Amazonas är det område som ligger i den nordliga delen av landet och Pantanal ligger söderut, in mot land.

I Brasilien kan man få se djur som knappt finns på det mest exotiska zoot. Varje klimatområde ger olika djurarter rätt förutsättningar. Därför kan man i Brasilien se allt från krokodiler, ormar, färgglada papegojor och grodor till jaguarer och apor. Tyvärr så har landets skövling av skog lett till att djurlivet blivit lidande och idag jobbar olika organisationer hårt med att bevara de fantastiska djurarter som finns i Brasiliens olika klimatzoner.

Brasilien – ett äventyr!

Brasilien är ett äventyr och som turist så kan man ta del av kultur och natur på ett fantastiskt sätt. Vandra i tropisk regnskog, hoppa bungyjump i vattenfall, upplev festivalen i Rio, shoppa i häftiga butiker, surfa på vågor eller sand, allt detta och mer är möjligt i Brasilien!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?