Reseportalen.nu

Inkariket

Inkariket var ett imperium och den största regim som fanns i Sydamerika innan koloniseringen kom igång på allvar. I Europa hördes det rykten om Inkariket och deras rikedom vilket till slut ledde till att den spanske kolonisatören Francisco Pizarro tog sig till Sydamerika för att erövra Inkariket. Detta lyckades han med genom att ta kungen av Inka till fånga och lura honom att skänka ett rum fyllt med guld mot sin frihet. Kungen av Inka frigavs dock inte. Så snart guldet hade samlats ihop så avrättades han av den girige Pizarro som inte så långt efter detta även han gick samma öde till möte då han dödades av en av sina egna soldater.

Det som än idag är så fascinerande om Inkariket är att de hade en så stor kunskap om byggnation och konst. Att åka till Peru och se Inkariket huvudstad Cusco är att få en inblick i en mycket unik civilisation. Det är just detta som lockar turister från hela världen till de platser som fortfarande finns kvar som ett minne av Inkariket och dess forna storhet.

Viktiga Inkadestinationer

Choquequirao

Den här lämningen från Inkariket ligger i södra Peru och man når platsen via 2 dagars vandring från Cusco. Staden upptäcktes redan under 1700-talet, men den grävdes först ut i början av 1900-talet. Idag planerar man att ordna med linbana eller tåg för att man lättare ska kunna besöka Choiquequirao.

Cusco

Cusco var Inkarikets huvudstad och än idag bor folk i denna stad som ligger i sydöstra Peru. Cusco är en viktig turiststad där man fortfarande kan se stora strukturer från de byggnader som Inkafolket konstruerade.

Llactapata

Man uttalar namnet på denna stad som Yaktah-Pahta. Det finns 2 platser utanför Machu Picchu med detta namn och de har båda ruiner från Inkaperioden.

Machu Picchu

Machu Picchu ligger nordväst om Cusco och är kanske Inkarikets mest kända symbol. Man tror att Machu Picchu under 1400-talet byggdes för Inkaregenten Pachacuti. Machu Picchu är ett mycket populärt turistmål och här har man återskapat den ursprungliga miljön så att man verkligen kan få uppleva hur staden såg ut och kändes då den var full av liv och aktivitet.

Moray

Moray är en intressant Inkalämning som består av cirklar i olika nivåer. Eftersom det råder stora temperaturskillnader mellan den lägsta och högsta punkten i denna ruin så tror man att Moray kan ha varit ett slags forskningsområde för Inkafolket.

Ollantaytambo

Då man ger sig ut på vandring längs Inkaleden så startar man ofta i Ollantaytambo som ligger i södra Peru. Det är i denna stad som Pachacutis palats ska ha funnits under Inkarikets storhetstid.

Sacsayhuaman

I Cuscos utkanter finns denna lämning på en brant sluttning. Här kan man se stora polerade stenar som sammanfogats med rätt passform helt utan murbruk.

Vilcabamba

Denna stad grundades av Manco Inca och var det sista fästet för Inkariket. Stadens brändes ned då spanjorerna intog Inkariket och den var länge bortglömd. Idag kan man besöka ruinerna av staden som finns i en skog väster om Cusco.

Vitcos

Det råder delade meningar om hur Vitcos uppstod. En del säger att Vitcos byggdes som ett sommarresidens för Pachacuti medan andra säger att detta var en tillflyktsort som konstruerades då spanjorerna intog Inkariket.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?