Reseportalen.nu

Nya Zeeland

nya-zeelandNya Zeeland består av två öar, en nordlig och en sydlig som delas åt av Cooksundet, samt några mindre öar runtomkring. Landet ligger i södra Stilla havet, 1600 km öster om Australien, och dess totala yta är 270 530 kvadratkilometer. De flesta av landets invånare bor på nordön, varav en miljon av landets fyra miljoner invånare bor i landets största stad Auckland. Huvudstaden heter Wellington och ligger på sydspetsen av nordön.

Klimatet varierar från ett tempererat till subtropiskt klimat. Havets närhet skapar goda förutsättningar för regelbunden nederbörd och rikligt växt- och djurliv. Nya Zeeland landskap är uppbyggt av en relatvist gammal berggrund som är 600 miljoner år gammal, medan de landformationer som skapats ur dem är unga. Naturen och landskapet i landet är mycket variationsrikt och man finner berg, sjöar, floder, kullar, slätter, vulkaner, regnskog och stränder om man beger sig hit. Nya Zeelands årstider är motsatta mot de vi har på norra halvklotet. Våren börjar normalt i i september och övergår till sommar i december medan det är vinter under juni, juli och augusti. Sydön har en något lägre temperatur än nordön, vars klimat kan likna medelhavsklimatet. Även om vädret kan skifta snabbt under hela året är det mest nederbörd under vinterperioden medan det under sommaren är ganska torrt.

Valutan i landet är nyzeeländsk dollar och är i skrivande stund värt 5,58SEK. Bankväsendet är modernt och man finner lätt bankkontor och uttagsautomater. Alla större kontokort fungerar i Nya Zeeland och går att använda i de flesta affärer. Det kan dock vara bra att ha med sig en mindre summa kontanter om man besöker mindre affärer exempelvis i mindre byar.

Utflyktsmål

nya-zeeland-2Att Nya Zeeland har en magnifik natur känner många till. Vill man uppleva detta är det bra tips att besöka någon av de fjordar som finns i landet. Milford Sound sägs vara en av de vackraste på hela ön och är väl värt ett besök. Det finns flera företag som anordnar kryssningar av olika slag till fjordarna och vill man kan man enkelt boka detta via internet innan avfärd.

Något som minst sagt är spännande är att åka på valsafari. Har man tur ser man inte bara val utan exempelvis delfiner och sälar också. Detta finns att hitta på flera platser runtom i Nya Zeeland, tex i Kaikoura, en stad som ligger en halvtimme från Christhurch på sydön. Om man lätt blir sjösjuk kan det vara bra att veta att sjögången ibland kan ganska kraftig på dessa turer till havs.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?