Reseportalen.nu

Cypern

CypernCypern är en republik och ö som ligger i östra Medelhavet, en bit utanför Turkiets sydkust. Landet är indelat i sex distrikt: Famagusta, Limassol, Larnaca, Nicosia, Kyrenia och Paphos. Cypern har cirka 854 000 invånare och är den tredje största ön i Medelhavet, efter Sardinien och Sicilien. Ön består egentligen två andra statsterritorier förutom den internationellt erkända Republiken Cypern, dels Turkiska republiken Nordcypern samt de Brittiska suveräna basområdena på Cypern. I södra delen av landet är de flesta invånarna grekiskt-ortodoxna kristna medan de flesta i norr är sunnimuslimer.

Klimatet på ön är ganska varierande då det i bergsområdena kan vara ganska svalt med snö dessutom, medan det i låglandet är betydligt varmare. Landet har ett medelhavsklimat, med varierande regniga vintrar och torra somrar. Varmast är det mellan juni och september. Under sommaren på ligger temperaturen kring 30 grader och sjunker sällan, våren kommer tidigt och hösten sent. Det härliga vädret kombinerat med de mjuka, fina stränderna passar allas smak och de kristallklara vattnet är perfekt för snorkling och dykning Detta och de fina restaurangerna och hotellen med bra service och nöjen har gjort Cypern till ett av de mest populäraste resmålen i Europa. Turism är en av de viktigaste inkomstkällorna för landet, tillsammans med fiske, jordbruk och skeppsfart.

Cypen har vänstertrafik och motorvägarna är i regel i gott skick, dock kan hastigheterna vara lite höga. Kollektivtrafiken finns i begränsad utsträckning men i dagsläget expanderar man detta och kollektivnätet är under uppbyggnad.

Euro är landets valuta och det finns gott om uttagsautomater som godtar de flesta svenska bankkort. Även i de flesta hotell, restauranger och butiker går det att betala med kort.

Cypern är onekligen en perfekt destination om man är ute efter sol och bad men det finns även mycket att se om man gillar historia och kultur. I Famagusta kan man exempelvis hitta några av de bäst bevarade exemplen på medeltida arkitektur i Medelhavet. Här kan man även gå upp på den magnifika venetianska stadsmuren och se staden från ovan. Strax utanför staden finner man den utgrävda forntida staden Salamis, som enligt legenden grundades av en av de hemvändande trojanska krigarna. En annan spännande plats finns i närheten av Pafos på sydvästra ön, där man hittar Afrodites klippa, där myten hävdar att kärleksgudinnan föddes ur havet. Man kan verkligen säga att oavsett hur man vill spendera sin semester har Cypern någonting för alla smaker

Historia

De äldsta lämningarna från människor i Cypern är från 8500 f.Kr. Man kan säga att landets historia började på 1400-talet f.Kr då hettiterna koloniserade ön. Flera av historiens stormakter har haft landet i besittning, däribland fenicierna/grekerna, assyrierna, perserna och egyptierna. Man anser dock att kulturellt sett räknas grekerna som förfäder till dagens grekcyprioter som utgör 80 procent av landets befolkning. Under bronsåldern var Cypern en viktig källa för koppar och hade handelskontrakt med grekerna, egyptierna och hettiterna. Ordet koppar kommer faktiskt från ordet cuprum, vilket betyder ”metallen från Cypern”. Ön har under det som benämns som modern tid även tillhört det Osmanska riket och varit en brittisk kronkoloni. 1960 blev dock ön självständig, men delades vid Cypernkrisen 1974. Öns olika befolkningsgrupper och relationerna till andra statsmakter har gett upphov till komplicerade relationer under hela 1900-talet. Sedan Turkiet invaderade ön 1974 har de grekcypriotiska och de turkcypriotiska samhällena varit åtskilda av den så kallade gröna linjen. År 1990 sökte Republiken Cypern om fullt medlemskap i EU, 14 år senare (2004) blev de medlemmar i EU.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?