Reseportalen.nu

Kilimanjaro

Berget Kilimanjaro är en surrealistisk upplevelse. I tropisk regnskogsmiljö står det stora svarta berget, inhöljt i moln, och med snö på toppen. Det är inte så konstigt att denna underliga syn har fått människor från hela världen att häpna och undra hur det ens är möjligt. Kilimanjaro är helt klart ett av världens underverk, och den som är nyfiken på detta berg har möjlighet att bestiga det utan att först bli proffs på bergsklättring.

Det ska dock nämnas att det inte är enkelt att bestiga Kilimanjaro och att det kräver både fysisk och psykisk förberedelse innan man sätter sig på planet till Tanzania i Afrika.

Kilimanjaro blir en turistattraktion

Kilimanjaro har alltid gett anledning till häpnad och i lokalbefolkningen omkring berget så har det alltid funnits kunskap om hur man bestiger berget. För resten av världen måste man dock nämna Eddie Frank som ett viktigt namn för utvecklingen av turism till Kilimanjaro. Han är född och uppvuxen i Afrika och grundade företaget Tusker Trail som regelbundet leder expeditioner för turister upp till Kilimanjaros topp. Själv har Eddie Frank bestigit berget minst 45 gånger. Hans arbete har lett till att man idag på ett säkert sätt kan ta sig uppför detta berg, och det gör att mångas barndomsdrömmar kan gå i uppfyllelse.

En vandring genom regnskog och moln

Då man bestiger Kilimanjaro så börjar man på marknivå i regnskogsterräng. Färden upp går i ett jämnt tempo och man hinner acklimatisera sig till de olika höjdnivåerna och de sänkta syrenivåerna. För många är vandringen genom regnskogen en alldeles unik upplevelse som blir början till ett äventyr som man aldrig kommer att glömma.

Ju högre upp man kommer desto kyligare blir det och det gäller att vidta åtgärder för att klara av kölden, särskilt då man tar paus för att vila. Då man till sist passerar molnen som ligger runt Kilimanjaros topp så har man en enorm utsikt och vandringens mål är nära. Det tar omkring 5 dagar att nå toppen och detta innebär cirka 80 kilometer till fots. Det är förstås en fysisk prestation, men man har lokala bärare till hjälp och klättringen förbereds även med fysisk träning innan man åker.

Tystnad och tankar

Stora delar av klättringen görs under absolut tystnad och det här är något som inte alla är förberedda på. Uppe på Kilimanjaro så hör man sina tankar. Ingen mobiltelefon kommer att avbryta och det kan kännas märkligt att man plötsligt kommer så nära sig själv samtidigt som man ser världen ur ett helt nytt perspektiv. Det är detta som gör att många upplever en klättring på Kilimanjaro som en mycket spirituell upplevelse. Man får helt enkelt möjlighet till en naturlig form av meditation som inte hade uppstått i något annat läge.

Ju närmre toppen man kommer desto mindre syre finns det i luften. Det här är något som kräver en noggrann kontroll av de som är med. Erfarna guider för klättring på Kilimanjaro vet hur man kan avgöra om någon lider av syrebrist och så fort en medlem i expeditionen börjar bete sig märkligt så plockas denna person ner från berget för att återhämta sig och inte bli allvarligt sjuk.

Bestiga Kilimanjaro

Den som vill uppleva något annorlunda som kräver lite mer än vanliga utflykter kan fundera på att bestiga Kilimanjaro. Det är fullt möjligt för en vuxen person som är frisk och har möjligheten att resa en vecka till Afrika.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?