Reseportalen.nu

Tunisien

tunisienAtt Tunisien är ett Medelhavsland är det inte så många som tänker på då det ligger i Afrika, men det är ett av få länder kring Medelhavet som kan erbjuda mycket trivsamma resmål som inte har blivit förstört av den turism som man kan se på de andra välbesökta resmålen kring Medelhavet.

Tunisien tillhör den arabiska delen av Afrika och här blandas den södra delen med dadelpalmer, Saharaöken och muslimska böneutrop med den sydöstra delen där man finner milsvida sandstränder och moderna semesteranläggningar längs med medelhavets kust. En osannolik kombination men en mycket lyckad sådan. I Tunisien kan man finna det bästa av bägge världar, historia, ökensafari, utgrävningar, sol och badliv och shopping av exotiska varor och kryddor.

Tunisien är ett mångkulturellt samhälle med olika folkslag och kulturer från både Europa och Afrika med en lång historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden. Även om det finns många olika folkgrupper i Tunisien så lever de normalt helt frånskilda från varandra.

Tunis, som är Tunisiens huvudstad, är en relativt modern stad med massor av kvarlevor från romartiden. I den intensiva staden finner man en salig blandning av moderna shoppinggallerior och magnifik arkitektur, praktfulla torg och marknader där man kan finna allt som man trodde inte fanns. Priserna börjar högt men efter en tebjudning och lite diskussioner om priset brukar de sluta på under 50 % av ursprungspriset. Tebjudning är en viktig ritual i muslimska länder. Ofta bjuds man på te baserar på äpplen eller mynta och syftet är i de flesta fall att knyta en social kontakt under lugnare former för att bättre kunna föra diskussioner vidare.
Tunisien beskrevs av många som sagornas land därför att man lätt förknippar landskapet och invånarna med de bilder man fått från den arabiska världen. Även om tunisierna ofta är påstridiga, klängiga och agerar med ett barns list i sina försök att sälja souvenirer så är det ett folk med stort hjärta och som oftast vill väl.

I Tunisien är det främst det nordafrikanska köket som dominerar, det betyder mängder av exotiska maträtter baserade på fisk, lamm, kyckling och oxkött, ofta med influenser från det franska köket. Te är en nationaldryck och dricks överallt och det mest populära teerna är äpple eller mynta. Tunisien har även mängder av exotiskt frukt och framför allt är de kända för sin torkade frukt som bland annat dadlar, som får självtorka direkt i solen.

Landskap och klimat

tunisien2Tunisien har främst ett ökenlandskap där man finner en hel del inslag av grönskande oaser men det förekommer även områden med berg och dalar där man finner grönskande träd och odlingar. I sydost ligger medelhavet och i söder Saharaöknen vilket innebär att vid medelhavet råder medelhavs klimat med varma somrar och milda vintrar medan det i söder är hett, ofta över 50 grader, under sommaren och kalla nätter under vintern.

Även om högsäsongen är från juli till augusti, den hetaste perioden, så är det bästa tiden att åka till Tunisien i under våren eller i under hösten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?