Reseportalen.nu

Kina

kinaKina är en av världens äldsta civilisationer. Landet nämns med samma namn så tidigt som i den ursprungliga hebreiska bibeln, och i Kina har man talat liknande språk under tusentals år. I Kina bor idag en femtedel av jordens totala befolkning och enligt experterna så kommer Kina under 2000-talet att gå om USA som världens ledande ekonomi med Indien hack i häl. “Made in China” är knappast ett nytt koncept och de flesta är medvetna om att detta gigantiska land har en industri som bara fortsätter att växa.

Det finns mycket att se och uppleva i Kina, men om man vill bege sig ut på landsbygden för att få en smak av det verkliga Kina så måste man vara modig och eventuellt plugga olika dialekter av kinesiska för att kunna ta sig fram.

Historia och Kultur

Kina har en mycket lång historia, men många väljer att fokusera på de omvälvningar som landet gått igenom under modern tid. 1911 så störtades det kejsardöme som då styrde och än idag så anges år 1912 som “republikens första år.” Under 1900-talet så drabbades Kina av inbördeskrig och landet invaderades av grannländer som Japan som var ute efter kolonier att stötta den egna växande ekonomin med.

Den 1 oktober 1949 så utropade Mao Zedong Folkrepubliken Kina på Himmelska Fridens torg i Peking. Republiken Kinas regering fortsatte att regera i exil i Talbei. Idag är dessa två olika regeringar fortfarande formellt i krig med varandra, men det råder vapenvila och de två staterna bedriver till och med handel med varandra via Hong Kong.

Kinas kultur är lika rik och varierad som landets politiska historia och kulturskatter har bevarats väl så att man kan få se samlingar från kejsare och andra fantastiska kulturföremål på museum i Kina. Dessutom kan man i Kina promenera på den kinesiska muren som är så lång och stor att den syns från månen! Många av världens viktigaste uppfinningar kommer från Kina. Exempel på detta är kompassen, papper, porslin och boktryckarkonsten.

Livet i Kina

kina2 Kina har mer än 1.3 miljarder invånare och samtidigt så ser man att landets naturresurser håller på att ta slut. Detta har lett till det omtalade beslutet från Kinas regering angående familjeplanering. Enligt detta beslut så tillåts bara ett barn per familj om man inte tillhör en etnisk minoritet eller bor på landsbygden. Den här regeln kommer att gälla fram till 2020 och man hoppas att familjeplaneringen kan leda till att folkmängden kommer att stabiliseras.

Hur livet i Kina ser ut beror till stor del på var i landet man bor. I de folktäta regionerna med stora städer är utvecklingen av teknik och kommunikation långt framskriden. År 2010 hade Kina flest mobilanvändare i världen. Det här ger förstås inte en sann bild av Kinas landsbygd där man fortfarande kämpar mot fattigdom och inte kan leva upp till beslutet om ett barn per familj eftersom barnen behövs som arbetskraft.

I Kina finns det även många olika slags religioner och traditioner som även dessa beror på vilken region man befinner sig i. Kina är världsberömt för religioner som buddism och taoism vilka med stor framgång har exporterats till västvärlden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?