Reseportalen.nu

Polen

polenPolen ligger i Östeuropa och har en lång och intressant historia som har format Polen till det öppna och demokratiska land det är idag genom den hårda och tuffa vägen. Det skulle dröja ända fram till 1989 innan Polen blev en demokrati och i dag är Polen ett mycket omtyckt och välbesökt turistmål för besökare från hela Europa.

Polen har drygt 38 miljoner invånare och i landets huvudstad Warszawa bor det drygt 3,2 miljoner invånare i storstadsområdet. Polen har landsgräns mot Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Ukraina, Vitryssland, Litauen och Ryssland men även sjögränser mot Sverige och Danmark.

Polen har drabbats hårt av alla ockupationer och framför allt av andra världskriget och det har tagit lång tid att bygga upp landet igen. Men med stort engagemang har städerna åter restaurerats och nya resmål har byggts upp och idag tar Polen emot miljoner turister varje år som vill upptäcka Polens vackra natur och se de många sevärdheterna som landet erbjuder.

Polen har ett rikt och varierande landskap som erbjuder många populära naturområden. I södra Polen finns stora bergsområden som utgör gränsen mot Slovakien och Tjeckien. Här finner man även en hel del populära skidorter, bland annat i Tatrabergen som är ett mycket populärt utflyktsmål där man hittar Åres motsvarighet på orten Zakopane, som erbjuder utförsåkning vintertid. I södra Polen ligger även ett av Europas fem naturliga ökenområden. I nordost utgörs landskapet av slättmarker och många insjöar och är ett välbesökt område sommartid. Österut ligger östersjökusten där det finns flera härliga resmål som erbjuder vackra sandstränder.

polen2Genom hela landet flyter Polens längsta flod, Wisla som är över 100 mil lång. Den börjar uppe i Tatrabergen i söder och går ned till Östersjön i norr och passerar igenom städer som bland annat Krakow, Warszawa och Gdansk.

Polen har även ett fantastiskt djurliv som man har lyckats bevara genom tiden. Här lever fortfarande den på andra platser utdöda europeiska bisonoxen, brunbjörn, bäver, storkar, lodjur, älgar och varg i vilt tillstånd.

I östra Polen ligger den mycket gamla Bialowiezaskogen, som täckte stora delar av Europa tidigare. Denna del av skogen är den enda som återstår av den tidigare jätteskogen och är skyddat av UNECSO. Det är i denna skog som man finner den enda plats i världen där europeiska bisonoxen lever i vilt tillstånd.

Klimatet i Polen är tempererat och ganska likt det klimat vi har i södra Sverige. I norra och västra Polen är det milda vintrar och ganska svala somrar. I Polens inland är vintrarna kyliga och somrarna heta. Vid Polens gräns till Vitryssland är det dock stränga vintrar och temperaturer ned till mellan 15-20 minusgrader är inte ovanligt.

Man kan resa till Polen året om men bästa tiden att resa är mellan maj till september. Warszawa tar också emot stora mängder turister även under vintern som reser hit för att julshoppa.

Man kan resa till Polen på flera sätt, bland annat kan man flyga direkt till Polen eller åka med bilfärjor som går till bland annat Gdansk. För resande från EU krävs inget visum utan man får 90 dagars visum vid inresa till Polen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?